"Unga ska ha damspelare att se upp till precis som grabbarna" säger lagkapten Linn Asplund. Från vänster: Chris Engzell, Linn Asplund och Cecilia Libassi. Foto: Linda Gren

Så blev Hammarby Hockeys damlag bäst

Grundarna av Bajen Hockeys damlag håller på att uppfylla sin dröm flera gånger om. Nu berättar de om receptet bakom framgångssagan.

  • Publicerad 18:00, 8 feb 2018

– Tanken från början var att vi skulle ta det chill. Nu har vi ökat till två träningar i veckan, det är fortfarande ganska lite, säger lagkapten Linn Asplund.

– Jo, men det räcker ju uppenbarligen, säger Cecilia Libassi och skrattar.

Hon syftar på att Bajen Damhockey på mindre än två år faktiskt lyckats med det som Linn Asplund självsäkert förutspådde när hon, tillsammans med Cecilia Libassi och Linn Hansén, grundade laget sommaren 2016. De har blivit ett topplag, de vinner serien i år och har stora chanser att kvala till Svenska Damhockeyligan, SDHL.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men vad är egentligen hemligheten bakom framgången? Tja, en sak är säker. Förutom att laget består av en hop taggade vinnarskallar med jävlar anamma finns det, som i alla goda sportsagor, också ett tydligt underdog-perspektiv.

– Vi har från första början gjort allt själva, bestämt våra egna riktlinjer och kämpat för att komma fram. Det har gjort att vi har en extremt stark sammanhållning och glädje i det vi gör, som nya spelare lätt smälter in i, säger Cecilia Libassi.

Vill vara förebilder

Det faktum att det än idag är långt ifrån jämställt inom svensk hockey, bidrar helt klart till kamplusten tror Linn Asplund.

– Med Bajen kommer otroligt lojala fans och det är klart det ger en kick att tänka på att ju bättre det går för oss, desto fler kvinnor kan få upp ögonen för sporten. Framförallt vill vi bidra till att skapa intresse bland unga, de ska ha damspelare att se upp till på samma sätt som grabbarna.

Hammarby Ishockey A-lag Damer. Fr.v Chris Engzell, Linn Asplund och Cecilia Libassi. Foto: Linda Gren

Bajen damhockey närmar sig Sverigetoppen

Men laget hade aldrig kommit dit de är i dag utan stödet från Södermalmsborna själva, enligt Asplund och Libassi. Och då menar de inte bara i form av kärlek.

– Att vi har lokala sponsorer är en förutsättning för det vi gör, utan det skulle vi inte ha råd med vare sig istider, resor eller utrustning. Där har vi vår huvudsponsor Lily's Burger att tacka för mycket, de är lite hippa också och det hjälper till att höja statusen, säger Linn Asplund.

Väntar med att lämna över stafettpinnen

I dag är laget långt ifrån den underdog-position man spelat sig upp ifrån. Nya unga stjärnämnen värvas kontinuerligt från ungdomslandslagen och i takt med det höjs också prestationskraven. Linn och Cecilia känner båda att det snart kan vara dags att helt lämna över stafettpinnen till de yngre förmågorna i laget de en gång skapat.

Men än är de sista dragen inte skrillade på isen.

– Nej, det är klart att man vill fortsätta steppa upp när 14-åringar käkar upp en på planen, säger Linn Asplund.

– Och så är det ju kul att vinna också, tillägger Cecilia Libassi.

Hammarby Hockeys damlag...

...grundades av spelarna Linn Asplund, Linn Hansén och Cecilia Libassi sommaren 2016, då de var trötta på att pendla flera mil för att få spela.

...har 23 spelare i laget, i åldern 14-35.

...kom tvåa i damettan förra säsongen, vinner i år.

...kvalar till SDHL, Svenska Damhockeyligan, i mars. Högre upp än så kommer man inte.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.