Foto: Mikael Andersson

Så blev Järfällaprästen en viralsuccé på nätet

Stockholms mest virala präst? Utöver jobbet som kyrkoherde i Järfälla bloggar Krister Kappel om Melodikrysset i realtid varje lördag – där han löser krysset tillsammans med sina tusentals följare.

  • Publicerad 14:56, 22 dec 2017

"Jag har velat bli präst sedan jag var jätteliten men trodde inte att mina betyg räckte, så jag blev yrkesmilitär. Men 1992 började jag plugga till präst och har inte ångrat mig en sekund. Det är mycket roligare än vad jag väntat mig. Att sätta ord på det man innerst inne känner och se hur det landar i andra människor är helt fantastiskt.

I maj 2009 blev jag kyrkoherde i det som då blev Järfälla församling. Många här kände inte mig, så jag började blogga om mitt jobb och min fritid. Ett av mina intressen är Melodikrysset, som jag alltid löste själv. När jag inte kunde svaret blev jag frustrerad och kastade papper och penna i väggen. Så jag började lösa det på bloggen i realtid, och fick direkt många fler besökare. Som mest har det varit över 80 000 sidvisningar en lördag.

Jag brukar skriva om min vecka. Om jobbet, vädret, om vad jag gjort på fritiden. Oftast får jag över 100 kommentarer, och efter Melodikryssets slut svarar jag på nästan alla. I perioder kommer det ganska mycket mejl. Allt från korta hälsningar till människor som delar med sig av sina liv. Vissa har jag mejlat med i ett års tid. Människor jag aldrig träffat, eller har en aning om vilka de är."

Elaka kommentarer

"För ett tag sedan var det en sjuksköterska på ett äldreboende som berättade att de gamla där löste Melodikrysset tillsammans. Efteråt ville de alltid att hon skulle läsa mitt blogginlägg högt. De undrade vilken ras det var på min hund, så jag mejlade ett foto. Nu hänger fotot av min jack russell Hugo på anslagstavlan på äldreboendet i Ockelbo.

I början var det folk som skrev elaka kommentarer. Det jobbigaste var när en man anklagade mig för att fuska i Melodikrysset genom att lösa det på nätet, vilket minskade hans chanser att vinna. Han skrev till biskopen och krävde att jag skulle sluta som präst. Om jag någon gång vinner Melodikrysset ska jag skicka vinsten till honom."

Det här är Krister

Namn: Krister Kappel

Ålder: 57

Bor: På Söderhöjden i Jakobsberg med sin familj, kommer från Malmö.

Gör: Arbetar som kyrkoherde i Järfälla församling med personalansvar för ungefär 90 personer. Gjorde praktik som präst i Jakobsberg 1993 och har med ett kortare uppehåll jobbat i Järfälla sedan dess. Löser Melodikrysset i realtid på sin blogg varje lördag, och har då 40-80 000 sidvisningar på en dag.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.