Älskad. Stölderna av plastkalven Fläcken, som tillhör Tova och Camilla Rönnerblad, har engagerat många i Kransen. Tack vare tips har han hittats och kommit hem efter sina äventyr. Foto: Privat

Så blev plastkalven en lokalkändis i Kransen

När Fläcken, en plastkalv i naturlig storlek, stals drog ett stort sökpådrag igång i Kransen. Nu berättar kalvens ägare Camilla Rönnerblad historien om plastdjuret som har en särskild plats i familjens och stadsdelens hjärta.

  • Publicerad 20:00, 25 feb 2020

Flaggorna vajade och stan var full med folk den där nationaldagen för fem år sedan när Camilla Rönnerblad och hennes dotter Tova såg något underligt sticka upp ur en container inne i stan. Som en sann "loppisråtta" bangade hon inte för att rota runt och ta sig en närmre titt.

Bland skräpet hittade Camilla den plastkalv som sen den dagen har bott i en skogsdunge intill Valsbergs gränd i Midsommarkransen. Det var hennes man Uffe som fick uppdraget köra hem kalven, fastbunden bak på bilens cykelhållare.

– Kalven ser otroligt verklig ut så folk fotade och filmade när Uffe körde genom stan och skrek "vart ska du med kossan". Sen dess har han bott här på berget, precis utanför vår balkong, säger Camilla Rönnerblad.

Älskad och stöldbegärlig

Dottern Tova gav kalven namnet Fläcken och hans "födelsedag" har firats med grannarna varje år den 6 juni. Och med åren har kalven alldeles uppenbart blivit ett mycket omtyckt inslag i stadsdelen.

– Är jag hemma på dagen ser jag alltid små dagisvästar som ger honom gräs och klappar honom. Hundar stannar och tittar länge och han blir ompysslad på alla möjliga sätt och vis, säger Camilla.

AVSLÖJAR: "Vi hängde upp grisen vid Liljeholmskajen"

Men vid två tillfällen, första gången för fyra år sedan och nu senast för några veckor sen, har någon eller, mer troligt, några stulit Fläcken. Båda gångerna har Camilla efterlyst honom på Facebook och fått ett stort gensvar.

Många har engagerat sig i jakten och tack vare Kransenbornas tips har Fläcken återfunnits, inte bara en, utan två gånger. Nu senast hittades han på en förskolegård på Midsommarvägen.

Tackar Kransenborna

– Den här gången när Fläcken var borta blev det så dramatiskt för min dotter eftersom Uffe hastigt gick bort i cancer för två år sedan. För henne är kalven hemma på något sätt och kalven är kopplad till den här roliga historien om hur hennes pappa fick hämta hem den, säger Camilla.

Glädjen var därför stor, både hemma hos Camilla och i den lokala Facebook-gruppen, när Fläcken dök upp igen. Just nu står han på Camillas balkong men så snart hon köpt en ny kedja att sätta fast honom i ska han tillbaka till sin gamla vanliga gräsplätt. Förutom att han har förlorat ett öra är han sig lik.

Camilla är tacksam att så många har brytt sig.

– Det är jättegulligt. Folk har varit så schyssta och har verkligen hållit ögonen öppna. Annars är det mycket klagomål och kritik på Facebook. Det här kändes som en himla fin kontrast, att grannskapet verkligen hjälptes åt, säger hon.