Vi frågade ett gäng Järvaborbor om decenniet som gått, och om förhoppningarna inför 2020-talet. Foto: Anna Wettergård/Privat/Emma Hagström Löf

Så blickar Järva in i nya 20-talet

Ett nytt decennium har inletts! Vi har frågat tre "Järvaprofiler" och några lokalbor om vad de tycker har präglat Järva under 2010-talet – och vad de håller tummarna för inför 2020-talet.

  • Publicerad 16:32, 10 jan 2020

1. Vad har präglat Järva det gångna decenniet?

2. Vad hoppas du ska prägla Järva det kommande decenniet?

Hagi Farah, medborgarvärd, ordförande i Järva föräldrallians och årets eldsjäl på Förortsgalan 2019 Foto: Anna Wettergård

Namn: Hagi Farah
Ålder: 67
Engagemang: Lokal eldsjäl, medborgarvärd, aktiv i Järva föräldraallians
Bor: Rinkeby

1. "Det har varit både bra och dåliga saker, men mest bra. Jag är stolt över hur skolresultaten har gått uppåt, att folk har kommit ut i jobb och att jag ser att även många kvinnor i familjerna härifrån jobbar. Unga personer härifrån utbildar sig och blir bland de främsta i landet, och det finns massor av eldsjälar som verkligen brinner för området och gör skillnad. Det gläder mig att se och ger mig hopp."

2. "Min dröm är att de unga eldsjälarna härifrån ska bilda ett eget parti. Folk utifrån vill ofta inte lyssna på oss på riktigt, utan ser bara massor av problem när det finns så många möjligheter. Alla vill ta väljare från SD och vinner enkla poäng på att gå deras linje, vilket är förödande för oss här. Våra ungdomar är lika mycket svenskar som alla andra. Vi måste gå samman och göra våra röster hörda."

Melody Farshin Foto: Jonas Carlsson

Namn: Melody Farshin
Ålder: 31
Verksam: Komiker och skribent från Husby, aktuell med pjäsen Mizeria som inviger Kulturhuset Stadsteaterns nya scen i Husby
Bor: Husby

1. "Vi har haft ganska stora motsatser som har hänt. När Husby har nämnts så har det varit antingen för starkt negativ bemärkelse eller för något som är överträffande positivt. Det har inte varit så mycket vardag som det var tidigare, det är alltid något i luften och Husby känns alltid aktuellt i nyheterna. Men det har också ökat lokalpatriotismen.
Husby blev internationellt känt under det här decenniet, befolkning, boende och statistik har förändrats. Framförallt så har vi sett talang växa här. Vi har sett poesin växa något enormt och svensk hiphopelit har stamtavla från västerort."

2. "Att vi fortsätter se folk växa härifrån. Att vår hälsa och livskvalitet slutar begränsas till vår postkod. Att Sverige erkänner en nationell kris. Det jag kan se tydligt ske dom kommande åren är att kulturen kommer att tillgängliggöras. Jag tror inte vi är långt ifrån att skapa ett större utbud av kultur av och för förorten."

Foto: Privat

Namn: Karin Jonasson
Ålder: 60
Engagemang: Aktiv i Nattvandring Bromsten
Bor: Bromsten
Spångabo sedan: 1966 (med undantag för några år i Sundbyberg)

1. "Det är en ökad oro i Spånga-Tensta med alla skjutningar som har inträffat. Ett stort problem är att vuxna och ungdomar inte lär känna varandra.
För egen del så tycker jag det är synd att Bromstens industriområde är borta. Jag hade gärna haft kvar det, fast lite uppsnyggat och med fler små verkstäder."

2. "Nästa årtionde hoppas jag att fler vuxna engagerar sig i nattvandring! Och ungdomarna behöver inse att de själva måste bidra till en förändring. De behöver tänka ”det är vår framtid”, hjälpa varandra om någon halkar snett och ta stöd från vuxenvärlden. Jag vill inte se att någon mer ungdom råkar illa ut."

Foto: Emma Hagström Löf

Namn: Lilii Andersson
Ålder: 63
Bor: Kista, sedan 1994

1. "De senaste tio åren har definitivt präglats av inflyttning från andra områden, vilket har varit bra. Det adderar mycket till ett område när det är olika nationaliteter, tycker jag. Däremot har centrum blivit sämre för oss som bor här, det känns inte lika personligt längre och fokus verkar ligga på de som har kontor här och på de unga. Vi andra glöms bort."

2. "Jag tror och hoppas att man kommer börja ta hänsyn till boende här, och inte bara tänka på de som jobbar eller yngre människor. Kista centrum måste få tillbaka sin själ."

Foto: Emma Hagström Löf

Namn: Mike Yinealo och Adina, 3 år
Ålder: 43 år
Bor: Husby, från och till sedan 1999

1. "Jag tycker att det i allmänhet har blivit en trevligare atmosfär, mer trivsamt för både barn och vuxna med lekparker och annat. Det märks att det börjar gå uppåt och det är en positiv utveckling."

2. "Jag tror att nästa decennium kommer präglas av att det blir fler bostadsrätter i Järva, vilket i sin tur kommer att innebära ett lyft, och även ett slut för ”vi och dem”-attityden som jag fortfarande tycker att många har och använder som en förklaring för sitt eget misslyckande. Man kommer att börja behöva ta ansvar."

Foto: Emma Hagström Löf

Namn: Lennart Elg
Ålder: 90
Bor: Husby, sedan 44 år tillbaka

1. "Järva har blivit mer mångkulturellt vilket jag älskar, när jag flyttade in i Husby från början var det bara etniska svenskar som bodde i mitt område, det var inte alls lika roligt."

2. "Jag trivs redan så bra så jag hoppas att det inte förändras allt för mycket. Jag tycker att det är så konstigt – jag bor mitt i Husby men jag upplever och ser inte felen som jag läser om i tidningarna hela tiden. Annars tror jag att det kommer byggas mer, så jag hoppas att det inte skymmer min utsikt. I och för sig lär det väl inte bli klart medan jag är vid liv, så jag är inte jätteorolig."

Foto: Emma Hagström Löf

Namn: Ridde Nitti
Ålder: 19 år
Bor: Har bott i Husby i hela mitt liv

1. "Det har varit helt underbart att växa upp i Järva. Min uppväxt har präglats av en bra stämning och att man hittar på saker tillsammans varje dag, spelar fotboll och sånt. Det känns som att folk från Järva ofta har en mycket bättre sammanhållning än andra; en gemenskap och ett band som inte finns på samma sätt i resten av staden."

2. "Det kommer bli guld och gröna skogar. Folk kommer växa upp, börja ta utbildning på fullaste allvar och klyftorna kommer att minska."

Stockholm Direkt