Nytt. Fasad och fönster är färdigrenoverade. Foto: Michael Dahlkvist/M3 Bygg

Så blir anrika huset på Skeppsholmen efter branden

I september 2016 förstördes Kasern II på Skeppsholmen, där Kungliga konsthögskolan hade sina lokaler, i en brand. Nu ska byggnadens forna glans återskapas.

  • Publicerad 15:58, 20 dec 2019

Även om det kommer ta tid innan det brand- och vattenskadade huset återigen är beboeligt så har renoveringsarbetet kommer en bra bit på väg. Tak och takkonstruktioner har återställts, innerväggar har ersatts och nu är också fasad och fönster färdigrenoverade.

Fasaden har återställts och putsats i sin ursprungliga kulör efter att färganalyser har gjorts.

– Arbetet med fasaden och målningen utvändigt av fönstren med linoljefärg har tagit sex månader, säger Bo Monell, projektledare på Statens fastighetsverk, i ett pressmeddelande.

Branden på Konsthögskolan: "Stabilt men kritiskt"

I vindsvåningen, där branden härjade som värst, har alla fönster bytts ut, på övriga våningar har bara tre, fyra fönster behövt ersättas.

Men det är fortfarande mycket som återstår, bland annat en del invändiga snickeriarbeten liksom installation av samtliga tekniska system. Därefter ska byggnaden inredas och anpassas för kommande hyresgäster.

Hyresavtal med Statens konstråd har tecknats för merparten av byggnaden, i huvudsak för kontorsverksamhet. Men förhandlingar pågår även med ytterligare en intressent till den sista ytan.

Kungliga Konsthögskolan är däremot inte aktuell som hyresgäst, säger Maria Uggla, presskontakt hos Statens fastighetsverk.

– Men Konsthögskolan är en viktig verksamhet för Skeppsholmen och SFV arbetar i positiv anda tillsammans med Konsthögskolan för att hitta lösningar på Skeppsholmen. Eftersom behoven är mer akuta blir emellertid inte Kasern II aktuell eftersom väntetiden då byggnaden bland annat ska inredas blir för lång, skriver hon i ett mejl till ÖstermalmDirekt.

Vad kan du om stans hemska bränder?