GRÖNVIT SAMMANFATTNING. Supportrarnas matchprogram ger ut sin årskrönika för sjätte året i rad. Foto: Supportrarnas Matchprogram/ StockholmDirekt

Så blir Bajensfansens årskrönika

För sjätte året i rad ger Supportrarnas Matchprogram ut sin årskrönika. Den skrockfulle kan hoppas att de fortsätter göra det i många år till.

  • Publicerad 13:45, 28 nov 2019

Årets krönika är den mest omfångsrika hittills. På 224 sidor sammanfattas det grönvita året. Nytt för i år är ett ökat fokus på damfotbollen.

– Det här är bara början på den utvecklingen. Det kommer med all säkerhet satsas ännu mer på det framöver, säger Magnus Hagström, redaktör på Supportrarnas Matchprogram.

En annan sak som tas upp är Hammarby Tifo, som skapat extremt lyckade koreografier som fått uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. En lång intervju med personerna bakom finns med i årskrönikan.

Bästa hösten någonsin

Men det som sticker ut mest i år är troligtvis den makalösa avslutningen på säsongen, vilket gjorde att Hammarby var med i guldracet hela vägen in i sista omgången.

– Vi vinner 15 av de sista 17 matcherna, spelar en oavgjord och har bara en förlust. Troligen har Hammarby aldrig varit så bra som hösten 2019. Vi var väldigt bra 1982, men den här hösten bräcker alla tidigare rekord, säger Magnus Hagström.

Utöver det berättar tränare Stefan Billborn om sin syn på säsongen i en lång intervju.

– Han känns helt rätt för oss. Uppväxt i Rågsved, förstår vad Hammarby är för något och värnar om klubbens fans och kultur. Och framförallt är han en väldigt skicklig tränare, säger Magnus Hagström och fortsätter:

– På matcherna sitter han och ser sur ut med en bekymmersrynka i pannan i 90 minuter. Han är extremt fokuserad och missar nog lite av det som händer runt omkring. Men han är en otrolig skön människa och precis en sådan tränare som Hammarby behöver.

Bara en slump?

I sex år har Supportrarnas matchprogram sammanfattat Bajenåret i en årskrönika. I lika många år har Hammarby förbättrat sin placering jämfört med föregående år.

– Jag vet inte om det finns någon koppling. Men det är en rolig detalj, säger Magnus Hagström.

Supportrarnas Matchprograms årskrönika

Releasefest:

Restaurang Pelikan på torsdag 5 december klockan 17-21.

Försäljningställen:

Supportrarnas Matchprograms webbshop

69:ans tobak, Götgatan 69

Intersport Skrapan

Akademibokhandeln i Ringen.

Årskrönikan kostar:

180 kronor på releasepartyt. Därefter 219 kronor i webbshopen.

Visa merVisa mindre