Mönstrat. Bänkarna ska placeras på perrongerna till de nya stationerna i tunnelbanenätet. Foto: SLL/White Arkitekter

Så blir bänkarna i nya tunnelbanan

En stram design i cementmosaik. Så beskrivs bänkarna till de nya tunnelbanestationerna som nu har tagits fram. Så här ska de se ut.

  • Publicerad 20:00, 2 dec 2018

Arkitektfirman White har skissat på hur bänkarna, som ska pryda de nya stationerna när tunnelbaneutbyggnaden är färdig, ska se ut.

Nu presenteras resultatet.

–  Bänken kommer att ha en stram design, tanken är att möbleringen av plattformarna ska vara sammanhållen och att konsten är det som ska framträda på stationen, säger Sara Vinterhav, ansvarig för fackområde arkitektur på nya tunnelbanan, i ett pressmeddelande från SLL:s Förvaltning för utbyggd tunnelbana.

"Lätt att byta ut"

Bänken ska tillverkas i cementmosaik, ett material som med sin komposition av cement och mosaik, går att få i olika färger. Bänken kommer också att finnas som vägghängd, högre ståbänk och som helt fristående. Den kommer också att utrustas med armstöd.

– Man kan säga att det är en ekonomisk variant av sten. Skulle något gå sönder är det lätt att göra om och byta ut. Det är ju ett väldigt vanligt och beprövat material i offentliga utrymmen, säger Sara Vinterhav.

Stationen i Barkarby kommer dock att undantas från bänken då stora stenskulpturer i stället ska fungera som sittyta.

Elva nya stationer när tunnelbanan växer

Hammarby kanal 

Slakthusområdet

Sofia

Sickla

Nacka

Järla 

Barkarbystaden

Barkarby 

Hagastaden

Södra Hagalund

Arenastaden