UPPGÅNG, Priserna under 2020 är på väg uppåt. Foto: Sacharias Källdén

Så blir bostadsmarknaden 2020

En stabilisering av marknaden, en stigande optimism och långsamt högre bostadspriser. Det är vad vad som har hänt på Stockholms bostadsrättsmarknad under 2019. Nu är priserna på väg uppåt.

  • Publicerad 10:27, 7 jan 2020

Priserna under 2020 är på väg uppåt

De tre senaste åren har det inte skett några ”magnifika prisökningar” på bostadsrättslägenheter i Stockholm, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Efter flera år av kraftiga prisuppgångar startade det en tydlig prisnedgång sommaren 2017, som förstärktes under 2018 . Prisraset går att likna vid vad som hände vid den så kallade Lehman-kraschen 2007-2008 och Greklandskrisen 2011.

LÄS ÄVEN: Baksidan av en hetare bostadsmarknad

Under senare delen av 2018 var en tid då marknaden var avvaktande. Men sedan februari 2019 har det gått att se en spirande optimism, något som förstärkts de tre senaste månaderna.

Vänder uppåt 2020

–  Vi har inte facit ännu, men mycket tyder på att perioden av nedgång tycks vara över. Skulle jag sätta namn på vad som hände på bomarknaden under 2018 skulle jag kalla det ”Svensk kreditåtstramning”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Svensk Mäklarstatistik och Hemnet ser nu flera olika tendenser som pekar på att bostadsrättspriserna i Stockholm långsamt är på väg att öka.

I mitten av december hade det sålts lika många bostadsrätter som under rekordåret 2017. Det är alltså full fart på marknaden, även om det jämfört med 2017 omsatts mindre pengar.

–  Jämfört med det omsatta värdet som omsattes 2017 saknas det cirka en miljard kronor. Priserna på lägenheterna idag är alltså lägre, men det säljs fler lägenheter, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Lättare att sälja

En annan punkt är en undersökning riktad mot mäklare som genomfördes i november 2019. För första gången på flera år uppgav en majoritet av mäklarna att marknaden inte längre var lika trög och att det var enklare att sälja objekt.

LÄS ÄVEN: Fler flyttar från än till Stockholm

Ytterligare en sak är den så kallade ”budpremien”, skillnaden mellan utgångspris och slutpris. I oktober 2017 låg den på plus minus noll, budgivningar drog alltså inte iväg prismässigt. Men det har förändrats under 2019. I Stockholms innerstad ligger nu budpremien på +10 procent (+5 procent i Stockholms län) på bostadsrätter.

Priserna på väg uppåt

Sammantaget tyder alltså mycket på att bostadsrättsmarknaden har stabiliserats och att priserna långsamt kommer att öka under 2020.

– Man brukar säga att en av de säkraste investeringarna är att äga sin egen bostad. Ser vi vad som har hänt med priserna under 2019 har man fog för det här påståendet. Och trenden är att priserna under 2020 är på väg uppåt, om än i långsam takt, säger Per-Arne Sandegren.

Bostadsrättsmarkanden i Stockholm de senaste åren

2017: Stökigt.

2018: Trögt.

2019: Stigande priser, snabbare försäljningar.

2020: Prognosen är långsamt ökande priser, spirande optimism. 

Visa merVisa mindre