På väg. ”Vi räknar med att få 20 procent i Botkyrka. Nyckeln finns i Tullinge och bland mellanösternväljarna”, säger Sebastian Lindqvist (till vänster), tillsammans med Alexandra Tuvell, Nils Ahlin och Martin Inglot. Foto: Claudio Britos

Så blir Botkyrka om SD får bestämma

Syrianer, polacker och Tullingebor kommer att lyfta SD till ett rekordresultat i Botkyrka hoppas SD:s lokala kandidater. Så vad händer om SD får makt i Botkyrka? – Nyckeln till trygghet är att du kan lita på din granne, säger Sebastian Lindqvist (SD).

  • Publicerad 11:47, 17 aug 2018

Det är fyra Sverigedemokrater med gott självförtroende som slår sig ner på fiket i Tumba för att berätta om sin vision för Botkyrka. Stämningen bland väljarna är en helt annan än inför förra valet, menar de.

– Då fick vi 7,7 procent i Botkyrka. Nu tror vi på 20, säger Sebastian Lindqvist, lokal partiordförande och lärare till yrket.

Varför skulle ni öka mer i Botkyrka än i övriga riket?

– Nyckeln ligger i Tullinge där vi inte längre har kommundelningsfrågan. Jättemånga kommer nu över till oss från Tullingepartiet och säger att de vill gå ”all in” med oss.

"Folk har ledsnat. Det blir ett jordskred i valet"

– En stor skillnad är också att vi har slagit igenom stort bland mellanösternväljarna, framförallt syrianer, assyrier och irakier. De står för den största procentuella ökningen i vårt medlemsregister. Det har exploderat, säger Sebastian Lindqvist.

Varför lockar ni just den gruppen?

– De vill ha trygghet. De ser att det inte har funkat med de andra partierna och vill ge oss en chans, säger Martin Inglot, uppvuxen i Storvreten och politisk sekreterare för SD i riksdagen.

– Vi erbjuder dem en vision om en större enighet utanför den egna kyrkan, en gemenskap med det svenska samhället, säger Nils Ahlin från Norsborg, kassör i föreningen.

En grupp som länge utgjort en stark stödtrupp för SD i Botkyrka är serber, polacker och ryssar. Idag utgör de runt en tredjedel av medlemmarna, berättar Sebastian Lindqvist.

– De är extremt lojala och blir bara fler och fler. Många har traditionella, kristna värderingar och ser oss som det enda alternativet.

Ni går alltså hem bland kristna invandrare, men inte lika bra bland muslimer?

– Jag har faktiskt inte tänkt på den skillnaden. Vi delar inte upp folk på det sättet, säger Alexandra Tuvell, barnskötare och bosatt i Bremora.

– Flera av mina allra bästa vänner från uppväxten är muslimer. Jag vet en som sympatiserar med SD, men det är kanske svårare för dem att säga det öppet, säger Nils Ahlin.

Får man inte lätt bilden att SD betraktar muslimer som "de andra", som ett hot mot svenskheten?

– För mig går ingen sådan gräns. Man ska sköta sig och vara en god medborgare: inte begå brott, betala skatt och göra sitt bästa för att anpassa sig till samhället. Vara en bra medmänniska helt enkelt, säger Sebastian Lindqvist.

Vi kan ju inte skicka iväg halva Botkyrka, det är absolut inte det vi vill.

Alexandra Tuvell, SD-kandidat från Bremora. Barnskötare och tidigare golvläggarlärling. Foto: Claudio Britos

Så hur blir det i Botkyrka om SD får bestämma?

– Det ska vara tryggt, det är målet. Att folk ska vilja flytta hit, inte flytta härifrån. Att man aldrig ska behöva tveka att använda tunnelbanan eller bussen på kvällen, säger Sebastian Lindqvist.

SD i Botkyrka vill samarbeta med S

Tryggheten ska skapas med hårdare tag på flera sätt: mer kameraövervakning, en polisstation på plats i norra Botkyrka, strängare straff för ungdomar som begår brott.

– Mycket av kriminaliteten i våra områden handlar om att man inte vill anpassa sig. Och det har börjat med att samhället inte har ställt krav. Samhället måste bli mycket bättre på att stå bakom dem som sköter sig och stödja folk så att de vågar vittna, säger Sebastian.

Och de som inte vill ”anpassa sig”?

– De som begår brott ska lagföras. Man ska förstås också jobba med sociala insatser och stödja familjerna. Men de som verkligen inte vill anpassa sig, de ska ges möjlighet att återvända till sitt hemland, frivilligt.

Men om det är unga som är födda och uppvuxna i Sverige?

– Det är en bra fråga. Vi får nog ta med oss den högre upp i vårt parti, säger Martin Inglot.

Sebastian Lindqvist, SD-ordförande i Botkyrka Foto: Claudio Britos

Förstår ni att många känner sig hotade när ni pratar om återvandring?

– Det är lätt att förklara när man möter folk ansikte mot ansikte. Jag har haft många sådana diskussioner i Storvreten. Vi kan ju inte skicka iväg halva Botkyrka, det är absolut inte det vi vill, säger Alexandra Tuvell.

Så vilka får plats i er samhällsgemenskap?

– Det är enkelt: de som vill vara med och bygga vårt samhälle är med. De som vill förstöra det är inte med, säger Sebastian Lindqvist.

Grundfrågan är, menar han: vem vill jag ha som granne?

– Är det någon som sköter sig och som jag kan lita på, eller någon som har sönder ditt staket? Det är där nyckeln till trygghet ligger, säger han.

Goda krafter ska stödjas, tycker SD i Botkyrka, som gärna uppmuntrar väggmålningar av det här slaget i Fittja. Foto: Awezan Azad

Sverigedemokraterna i Botkyrka om...

...traditionell svensk kultur: ”Vi har ett väldigt rikt kulturarv i Botkyrka som borde lyftas fram och premieras. Det finns många fina fornlämningar. I Hågelby vill vi ha ett fornnordiskt turistcenter, inte en konstlad dinosauriepark.”

... offentlig konst: ”Väggmålningar som hyllar döda gangsters är helt oacceptabelt. I vårt Botkyrka skulle vi uppmuntra att ha bilder på duktiga mammor på väggarna, som nu i Fittja.”

...bostäder: ”Självklart ska Botkyrkabor få bostäder före flyktingar. Man ska kunna ställa sitt barn i kö från födseln. Betydligt mindre nybyggande än de andra partierna, det som byggs måste passa in i de traditionella miljöerna. Inga modulbostäder."

...skolan: ”Lärare måste ha rätten att hålla ordning i klassrummen. Vi vill också att pensionärer ska kunna äta lunch i skolorna, det skulle bidra till trygghet och lugn."

... flyktingmottagning: "Inga mer avtal med Migrationsverket om mottagande av flyktingar. Grundregeln ska vara att flyktingar ska återvända när läget stabiliseras i hemlandet."

Visa merVisa mindre