Bättre för pendlare. Det kan bli ett regionaltågsstopp i Barkarby i framtiden, enligt Trafikverkets nationella plan. Förbättringar på E18 planeras också. Foto: Mikael Andersson

Så blir det bättre för pendlarna

Pendlar du in mot Stockholm? Trött på köer och tågstopp? Förbättringar planeras, men det krävs en del tålamod.

  • Publicerad 12:20, 4 sep 2017

På torsdagen presenterade Trafikverket sin nationella plan för 2018 till 2029, som nu skickats in till regeringen.

Flera investeringar görs för att förbättra för bil- och tågpendlarna.

I Trafikverkets förslag – för det är bara ett förslag – finns investeringar kring Förbifarten, som till exempel en breddning av E18 mellan Jakobsberg och Hjulsta med tre filer i vardera riktning och en ombyggnation av trafikplats Barkarby.

– Det finns med i tidsplanen för förbifarten Hjulsta-Barkarby, men det tidigast 2024 när hela tunnelbaneutbyggnaden ska vara färdigställd, säger Helena Sundberg, regionchef på Trafikverket.

Investeringen ska enligt planen också göras för att Barkarby station ska bli en knutpunkt mellan pendel, tunnelbana och buss.

Den som pendlar från Upplands-Bro, Bålsta eller Enköping behöver då inte åka till Sundbyberg.

Ett regionaltågstopp på Barkarby station nämns också. Men helt klart är det inte.

– Det är en satsning som vi tycker är bra och som vi kommer föra en diskussion med tågoperatörerna kring, om man faktiskt är intresserad av att stanna i Barkarby, säger Helena Sundberg

Regeringen ska fatta beslut om förslaget i vår, och om de godkänner det så hänger det på intresset från till exempel SJ och Mälardalstrafiken.

– Barkarby station är fortsatt väldigt aktuellt som regionaltågsstation. Det finns pengar i planen som kan användas för det ändamålet, men det beror lite på tågoperatörerna, säger Helena Sundberg.

Vad innebär det i sådana fall för Sundbyberg, där tågen stannar idag?

– Det kan finnas tågoperatörer som stannar i både Barkarby och Sundbyberg, och de som stannar på den ena bara. Det är valfritt för de som ansvarar för själva tågtrafiken.

Kommer det att krävas att man bygger om på Barkarby station?

– Ja, det måste man göra men vi bedömer att den investeringen ligger åtminstone under 100 miljoner kronor. Vi planerar faktiskt att göra några små försvarsåtgärder redan i samband med att tunnelbanan står klar.

Totalt beräknas projektet kring Barkarby station kosta 509 miljoner kronor, där 236 miljoner bekostas av Trafikverket.

– Det är otroligt glädjande. Det har legat i planen för flera år sedan men togs bort av förra regeringen. Det är otroligt viktigt framförallt för arbetsmarknaden och företagsetableringarna i Järfälla, med pendling och inpendling från hela östra Mellansverige, säger Järfälla kommunstyrelses ordförande Claes Thunblad (S).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrott på förskola

Det är inte bara barn som vill leka inne på förskolan Nybygget. Fast några vuxna personer kunde inte hantera sin längtan efter leksaker på rätt sätt.söndag 24/6 12:40

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet