Tunnelbanebygge och Stadsteatern som lämnar Årsta är några av sakerna som händer 2020. Foto: Region Stockholm/Sacharias Källdén

Så blir det nya året i Söderort

Blickar du yrvaket fram emot det nya året? Lugn, vi vet vad som väntar. Här är 20 grejer att ha koll på under 2020.

  • Publicerad 08:00, 2 jan 2020

Tidig visionsbild av Svea fastigheters 130 bostäder vid Hagsätra centrum, i Fokus Hagsätra-Rågsved. Foto: Belatchew arkitekter

Första planen för Fokus Hagsätra-Rågsved

Under 2020 går första detaljplanen för Fokus Hagsätra Rågsved ut på samråd. Då kan du tycka till om cirka 700 bostäder, förskola med 4-6 avd och en etiopisk kyrka vid Hagsätra centrum. Projektet omfattar Hagsätra centrum och ett område mellan centrum och Huddingevägen. På den plats där fotbollsplanen ligger idag byggs den nya kyrkobyggnaden och som kompensation byggs en ny multibollplan där etiopiska kyrkan ligger idag.

Under våren kommer det även att genomföras en så kallad tidig dialog i Rågsved för att få in så många synpunkter och idéer som möjligt.

Nya tunnelbanan. Visionsbild av södra uppgången vid Hallvägen/Charkmästargatan med två entréer. Foto: Region Stockholm/Sweco

Nya tunnelbanan byggs

Under 2020 startar bygget av spårtunnlar och stationer längs nya blåa linjen till Söderort. När arbetstunnlarna, som byggts under 2019, kommit fram till stationslägena börjar arbetet med plattformar och de stora tunnlarna. Det mesta av arbetet med stationerna sker underifrån, man borrar och spränger i berget. Bergmassorna lastas ut genom arbetstunnlarna och körs bort. Stationsentréerna byggs från markytan. Nya stationer i Söderort blir Slakthusområdet och Gullmarsplan, samtidigt försvinner Enskede Gård och Globen.

Årstafältet december 2019. Här arbetas med den nya dammen på fältet. Foto: Jacob Hellgren/Stockholm stad

Nytt på Årstafältet

Det är samråd för etapp 4 a och b (cirka 900 bostäder, förskolor och en grundskola) på Årstafältet i vår. En tredjedel av lägenheterna blir hyresrätter och flera av kvarteren kommer att få trähusbebyggelse, både flerbostadshus och radhuslängor. Skolbyggnaden föreslås byggas i 4-6 våningar med skolgård mot parken. Dammar och broar på fältet ska vara klara i december 2020. Den avstängda delen av Sandfjärdsgatan öppnas för trafik igen i sommar.

Helena Smeds, ansvarig för Stadsteatern i Årsta och Maria Sid, regissör, när de flyttade in i Årsta teater förra året. Foto: Sacharias Källdén

Stadsteatern flyttar tillbaka

Stadsteatern flyttar tillbaka till nyrenoverade Kulturhuset vid Sergels torg i juni. Det betyder att de lämnar Årsta teater där de hyrt in sig och visat en mängd föreställningar sedan hösten 2018. Två föreställningar som du kan passa på att se under våren är nypremiären av Min fantastiska väninna som visas 10 jan-6 mars och Chefen som visas 17 april-24 maj. Ett arbete pågår nu hos Årsta Folkets Hus och lokala politiker för att hitta nya samarbeten som kan bidra till att hålla liv i teatern.

GOLDEN GATE? Den 140 meter långa guldbron öppnar i sommar. Foto: Projekt Slussen

Slussens nya bro öppnar

Den 140 meter långa nya bron i färgen "guld-ish", som ska förbinda Södermalm med Gamla Stan, kommer på plats i Slussen. Under två veckor i början av 2020 påverkas biltrafiken mycket, då den långa bron måste vridas ut över körbanorna på Stadsgårdsleden för att kunna placeras. När bron är på plats återstår installationsarbeten under våren och sommaren. Allt ska vara klart måndag 24 augusti 2020, då bron öppnar.

Då öppnar även Katarinavägen åter upp för trafik och innerstadsbussarna kan köra där, istället för Folkungagatan.

Hemtjänsten får handla på nätet

Under 2020 ska hemtjänsten kunna göra de äldres matinköp på nätet istället för att gå och handla i affärer. Förvaltningen ska ordna utbildning för seniorer i att göra digitala inköp.

Max i Rågsved antas

Detaljplanen för hamburgerstället Max, som är tänkt att byggas i korsningen Rågsvedsvägen-Huddingevägen, förväntas antas i sommar. Restaurangen ska bidra till mer liv och rörelse på platsen och skapa fler arbetsplatser i Söderort.

Brittisk humor i Globen

28 februari kommer brittiska komikern Ricky Gervais (känd från "The Office") till Globen. Han uppträder med hyllade showen "Humanity".

Svenska för föräldralediga

I höstas startade arbetet med att låta föräldralediga i Örby och Dalen läsa svenska för invandrare, nu ska även Rågsved och Högdalen haka på. Det görs i samarbete med BVC, biblioteket och öppna förskolan.

Hyresrätter i Söderort ombildas

Under 2020 räknar staden med att de första ombildningarna av hyresrätter är klara. I vår ska stadens bostadsbolag ta beslut om vilka fastigheter som ska säljas ut. I våra områden är det Rågsved, om intresse finns.

Nytt projekt för trygghet i Rågsved

En ny, större ”platssamverkan” ska sjösättas i Rågsved under året, som ska göra området tryggare. Det är staden ihop med fastighetsägare och lokala aktörer, polis och SL som ska genomföra förbättringar av olika slag.

Enskede-elever evakueras till Lindeskolan

Cirka 450 elever på Enskede skola, 18 klasser i årskurs F-5, kommer sannolikt att evakueras till Lindeskolan i höst. Planen är att de ska gå där till 2022 medan Enskede skola renoveras.

Legendarisk hårdrock till Söderort

Den klassiska hårdrocksgruppen Kiss gör ett stopp på Tele2 Arena under sin världsturné nästa år. ”The final tour ever, end of the road” som de säger själva. Datumet är 25 juni.

Fler rivningar i Slakthusområdet

Under nästa år kommer flera byggnader rivas i Slakthusområdet, främst för att ge plats år den nya tunnelbanestationen som planeras i området, med två uppgångar. Ett antal detaljplaner i norra delen av området ska också dra igång.

Gå på teater hemma

Fria Teatern i Högdalen visar tre olika föreställningar under våren: Tråkmånsafton 11 februari (för barn), Oslipat Svensk Damimpro 11 april och Hanna and Shapla 10-11 maj. 

Samråd för förskola i Enskede

Den nya förskola som planeras på Ålandsvägen, mellan Enskedefältets skola och Vårflodsparken, (där en gammal förskolebyggnad står), går ut på samråd. Den blir sex avd stor.

Sthlm 01 fylls med liv

Hösten 2020 flyttar de första hyresgästerna in i nya skyskrapan Sthlm 01 vid Gullmarsplan. Krögaren Niklas Ahlbom ska driva takbaren och restaurangen i huset. Skrapan är 27 våningar hög.

Hammarbyskogen ut på samråd

Våren 2020 kan alla som vill tycka till om byggprojektet Hammarbyskogen, ett förslag till detaljplan ska ut på samråd. 400 bostäder, skola och förskola är planerade mellan Hammarbyhöjden och Hammarby Sjöstad.

Zinken får tälthall

Isrinken vid Zinkensdamm har varit utan tak sedan den gamla hallen revs i fjol. Nu står det klart att det blir en tälthall likt den i Kärrtorp, med läktare för 120 personer, och nytt ljudsystem. Hallen ska öppna i oktober 2020.

Medborgarhuset öppnar - utan Debaser

I fyra år Medborgarhuset på Södermalm varit stängt för renovering. I sommar, ett år senare än planerat, slår huset upp portarna i ny skrud. Badet och biblioteket blir större, men Debaser och Göta källare kommer inte tillbaka.

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54