Nya bostäder. Här på Dianagården ska det bli seniorboende från och med sommaren 2022. Foto: Sacharias Källdén

Så blir Dianagården när de nyanlända flyttar

Dianagården ska göras om till seniorboende nästa år. Nu presenterar Micasa Fastigheter sin plan för hur byggnaden kommer renoveras.

  • Publicerad 17:08, 23 apr 2020

I slutet av 2020 ska de nyanlända som bor i Dianagården i Hjorthagen vara utflyttade och byggnaden ska rustas och anpassas till ett seniorboende.

Det var förutsättningen när man lät huset bli tillfälligt genomgångsboende för nyanlända förra året.

I veckan presenterade Micasa Fastigheter, som är fastighetsägare, sitt förslag på hur det nya seniorboendet ska bli.

I förslaget står det att det totalt blir 61 lägenheter, där majoriteten är ettor på 29 kvadrat. Sju lägenheter blir treor på mellan 54-59 kvadratmeter. Alla lägenheter kommer totalrenoveras. I bottenvåningen blir det ett aktivitetscenter som är tänkt att användas både av de boende i huset och som dagverksamhet för äldre via stadsdelen.

Här är planerna för Dianagården

Inflytt 2020

På bottenplan blir det också en gästlägenhet för anhöriga samt två lokaler som ska hyras ut till externa hyresgäster, berättar Gunnar Ohlsén, chef för fastighetsutvecklingsavdelningen på Micasa.

– De hyrs ut som lokaler av privata hyresgäster som är intresserade. Vi har inte kollat mer på det ännu men det kan vara företag, kontor, frisör eller fortvård om det finns ett behov av det, säger Gunnar Ohlsén.

Seniorbostäderna kommer hyras ut till stockholmare som är 65+ och förmedlas via Stockholms bostadskö. Byggstart är planerad till januari 2021 och inflyttning beräknas kunna ske sommaren 2022.

När förslaget har röstats igenom av Micasas styrelse kommer man upphandla en byggentreprenör som färdigställer projekteringen och genomför renoveringen.

Stort engagemang på möte om Dianagården

Detta har hänt

Hösten 2018 avvecklades vård- och omsorgsboendet i Dianagården på grund av att lokalerna inte levde upp till Arbetsmiljöverkets riktlinjer.

I slutet på 2019 blev det tillfälligt genomgångsboende för nyanlända, i väntan på att fastighetsägaren projekterade för att göra om huset till ett seniorboende.

Vård- och omsorgsboende är en biståndsbedömd boendeform för äldre med större omsorgsbehov, medan seniorboende är lägenheter som riktar sig till självständiga pensionärer och förmedlas via bostadskö.

Visa merVisa mindre