Översiktsbild över framtidens Gasverket. Foto: Skiss: Herzog & de Meuron

Så blir exklusiva området vid Värtan

Det gamla gasverket i Värtan utvecklas sakta men säkert till ett nytt exklusivt kvarter. Nu har arkitekterna bakom släppt nya skisser på hur det ska se ut 2022 då det hela står klart.

  • Publicerad 16:18, 19 okt 2017

Det handlar om nya visionsbilder över såväl landskapet och parkmiljöerna i området som det nya bostadshus som ska byggas när den befintliga Gasklocka 4 har rivits.

Det cylinderformade bostadshuset som kommer sträcka sig 90 meter över marken är ritat av Herzog & de Meuron, en schweizisk arkitektbyrå, medan landskapet kring är skapat av den nederländska trädgårdsingenjören Piet Oudolf, tillsammans med de nederländska landskapsarkitekterna i LOLA.

Piet Odulf har tidigare ritat den uppmärksammade Drömparken i Enköping så väl som parker i New York och London som nu inspirerat arbetet i Stockholm.

Enligt nuvarande tidsplan ska byggnaden börja byggas 2018 och stå klar för inflyttning 2021. Hela den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden, där Gasverket är en del, ska vara helt klar 2030.

Så här blir landskapet kring det nya 90-metershuset. Foto: Skiss: LOLA

Ett serpentinformat promenadstråk. Foto: Skiss: LOLA

Gasklocka 3 och den framtida parken. Foto: Skiss: LOLA

Ängen, kallad "Hauser and Wirth garden". Foto: Piet Odulf

Ängmark i det urbana intill promenadstråket "High Line". Foto: Piet Odulf

Gasverket – det här händer

Gasverket ska stå klart 2022. Under 2018 kommer Klätterverket att flytta in i en av de gamla tegelbyggnaderna, det blir den första hyresgästen. Skola, förskola, spårvägsmuseum och idrottshall står klara under 2019/2020.

Den första Gasklockan, Gasklocka 1, var färdigbyggd 1893 och stängdes ned på 1960-talet. I den planeras ett hotell.

Gasklocka 2 togs i bruk år 1900 och är den större av de två. I den planeras för en större scen. Togs ur bruk 1992.

Gasklocka 3 ligger jämte Gasklocka 4, en transparent fackverkskonstruktion, ska bli en öppen skulpturpark. Byggherre Oscar Properties. Nedlagd 2010.

Gasklocka 4, ska rivas och ett 90 meter högt hus ska byggas av Oscar Properties. Gasklockan var i bruk mellan 1932 och 2010.   

I Gasklocka 5, en sfärisk konstruktion, planeras kontor i fem våningar. Det är den senast byggda Gasklockan som togs i bruk 1972. Den stängdes 2013.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Misstänkt mordförsök i centrala Stockholm

Nyheter Man förd med ambulans till sjukhus En man har förts till sjukhus efter att ha blivit stucken med knivliknande föremål.fredag 14/12 20:05

Förseningar efter stort stopp på t-banans röda linjer

Nyheter Oregelbunden trafik Ett tidigare stopp på tunnelbanans båda röda linjer ger följdförseningar på fredagseftermiddagen.fredag 14/12 16:43