Det börjar bli klart på Brunkebergstorg. Kommer det att bli exakt som på skissen? Foto: AMF Fastigheter/Robin Högberg

Så blir nya Brunkebergstorg

Staden laddar inför invigningen av ett upprustat Brunkebergs torg nästa vecka. Dessutom har flera företag etablerat sig vid torget – och fler är på gång.

  • Publicerad 07:00, 28 aug 2017

Gamla anrika Brunkebergstorg ska få en ny skepnad. Stockholm stad har tillsammans med AMF Fastigheter tagit fram en plan för att renovera platsen, och nästa torsdag invigs det nya torget.

– Det kommer vara nya möbler, ny belysning som ska göra torget trevligare och nyplanterade träd. Dessutom rustar vi upp fontänerna och har ersatt betongplattorna på torget med granit, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholm.

– Brunkebergstorg är en central plats i Stockholm med stor betydelse och mycket historia. Det måste vi ta vara på. Vi vill göra det till en naturlig mötesplats plats som människor tycker är attraktiv att vara på, säger han.

De vill göra Brunkebergs torg till "camping"

En som välkomnar renoveringen är Vasastanbon Nils-Erik Svensson, som tycker att torget blivit oattraktivt med åren.

– Förutom för två år sedan, när det fanns ambulerande restauranger här, har det varit väldig dött här. Det har inte funnits någonting, varken hotell, uteserveringar eller annat. Det behövs absolut en upprustning, säger han.

Nya hotell, restauranger och butiker vid torget
I mars öppnade en ny entré från Gallerian ut mot Brunkebergstorg, hotellen At Six och Hobo öppnade och en ny takrestaurang med terass (TAK) slog upp portarna. Och i fredags öppnade en ny takterass med restaurang, som kommer vara öppen säsongen ut och som öppnar permanent i april, då även med ett utegym.

– Det kommer även bli ett antal nya restauranger i Gallerian, som ska invigas troligen i slutet av året eller i början på nästa år, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.

Förstår du hipster-lingot bakom nya Hobo hotell på Brunkebergstorg?

Ytterligare ett antal nya hyresgäster är på väg in i Gallerian.
– Vi tittar på att få dit nya butiker inom till exempel mode, skönhet och kläder, säger han.

På torsdag smygöppnar även delar av nya hotellet Downtown Camper by Scandic, tidigare Scandic Sergel Plaza.

Ger liv åt torget
Upprustningen av torget är viktigt för att locka dit näringsidkare, både till torget och till kvarteret, menar Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.

– Det hänger ihop. För att få dit företag måste torget vara attraktivt, tryggt och tillgängligt. Och de aktörer vi valt, exempelvis hotell och restauranger, bidrar dessutom till att göra det till ett tryggt och inbjudande kvarter.

BILDSPECIAL: Kolla in nya hippa hotellen vid Brunkebergstorg

Upprustningen av Brunkebergs torg pågår för fullt. Fontänerna rustas upp, nya möbler har satts dit och betongplattorna på torget har ersatts av granit. Foto: Robin Högberg

Detta händer under invigningen

Invigningen av Brunkebergs torg sker på torsdag den 31 augusti med start klockan 12:00. Här är några av höjdpunkterna under dagen:

Lunchbeats med DJ startar klockan 12. Ytterligare ett pass med DJ-musik sker klockan 13.

Under eftermiddagen startar fyra stadsvandringar, två med arkitekturhistorikern Martin Rörby och två med arkivarien Stella Fare, som berättar om torgets dramatiska historia.

Invigningsceremonin startar klockan 16. Därefter sker olika evenemang, bland annat modeshower klockan 19:15 och 20:15 och två konserter: Stephen Simmons med band klockan 19:30 och Blacknuss klockan 21.

Hela invigningsprogrammet hittar du här.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FILM: Den här familjen lever för Rubiks kub

Nyheter ✓Har flera hundra hemma ✓Blev femma på VM ✓Löser den med fötterna Familjen Thorsén på Lilla Essingen löser Rubiks kub tillsammans flera gånger i veckan. Stjärnan i sporten, 13-årige Elvin, är svensk mästare i att "kuba" med fötterna.söndag 24/6 8:30

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17