Modernisering. Globen rustas för att bättre klara framtidens evenemangsbehov. Kostnad: 720 miljoner kronor. Foto: Andreas Jennische

Så blir nya Globen – största lyftet på 30 år

720 miljoner är prislappen när Globen ska renoveras och moderniseras de kommande åren. Nya bostäder, offentliga lokaler och kontor är också på gång i området.

  • Publicerad 12:13, 17 jan 2018

Den största kostnaden i Globens investeringspaket är moderniseringen av själva kupolen, som uppskattas till cirka 360 miljoner kronor. En del i detta är att bygga en separat entré för intilliggande Annexet. Detta för att kunna öka användningen av Annexet, som i dag delar entré med Globen.

En annan viktig del i är att förse Globen med ett höj- och sänkbart tak som med hjälp av förbättrad akustik ska passa såväl konserter som ishockeymatcher.

– Vid ishockey ska man kunna sänka taket och skärma av arenan till 6 000 platser, så man får samma kapacitet som på Hovet. Taket består av kuber behandlade med olika akustik anpassade att återge ljud exakt som på Hovet, säger Mirja Räihä (S), tillförordnat arbetsmarknads-, idrotts- och kulturborgarråd, samt ordförande i SGA Fastigheter, som upphandlar entreprenörer i projektet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nya Globen kommer även kunna riggas för att klara upp till 170 ton, vilket kommer krävas för framtidens konserter, menar Mirja Räihä.

– Riggen invigdes på 80-talet och klarar inte de riktigt stora konserterna. Nu tar vi i så att det inte finns en enda konsert som riggen inte klarar, säger hon.

Globen ska också genomgå upprustningar för cirka 230 miljoner kronor. Bland annat är teleskopläktaren uttjänt och ska bytas ut. Hela Globen-paketet beräknas kosta 720 miljoner kronor.

– Det har inte gjorts så mycket med Globen på 30 år och allt ska göras i princip samtidigt, säger Mirja Räihä.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hovet, som också ligger på området, kommer användas tills nya Globen är klar. Därefter är tanken att riva Hovet och sälja marken. Därefter ska hockeyn flytta in i Globen igen.

Staden har nyligen avgjort en markanvisningstävling för att det ska kunna byggas när Hovet är rivet. Markanvisningen har gått till ett konsortium bestående av Wallenstam, Castellum och Åke Sundwall AB.

– Vi vet att det blir bostäder, offentliga lokaler och kontor. Men hur och hur mycket vet vi först när detaljplanen är framtagen, säger Mirja Räihä.

Omgörningen av Globen planeras pågå i upp till tre år. Under genomförandet ska det dock kunna arrangeras evenemang i arenorna cirka nio månader om året.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Globen rustas i tre år

Förändringarna av Globen som nämns i artikeln är en del i ett inriktningsbeslut som kommunfullmäktige ska besluta om. Genomförandebeslutet, som också fattas av fullmäktige, planeras att tas under 2018.

Omgörningen av Globen beräknas pågå i upp till tre år och vara klar under 2020. Totalkostnaden uppgår till cirka 720 miljoner kronor. Under genomförandet ska det dock kunna pågå verksamhet i arenorna cirka nio månader om året.

En del av det föreslagna inriktningsbeslutet är också att bygga en till två underjordiska uppvärmnings- och träningsrinkar under tomten där Hovet ligger i dag. Dessa rinkar kommer exempelvis kunna användas för hockeyträningar av AIK och Djurgården.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand i lokal i Rågsved

Nyheter ”Vi håller precis på att rökdyka” Det bolmar svart rök ur en företagslokal i Rågsved. Brandförsvaret är på plats men ännu finns ingen prognos för när branden kan släckas.onsdag 23/5 20:40

De förser hela Stockholm med blommor

Nyheter Följ med in i gigantiska blomsterhandeln i Årsta partihallar I Årsta partihandelsområde gömmer sig en hel värld av växter och blommor. Vi besökte Trädgårdshallen, Stockholms enda samlade marknadsplats för blomsterhandlare. Här hittar man allt från...onsdag 23/5 19:00