Såhär ska ingången till den nya hissen se ut uppe vid Katarinavägen. Foto: LINK Arkitekter

Så blir nya hissen vid Slussen

Lokattens trappa, intill Katarinavägen vid Slussen, har länge varit avstängd. Men nu ska trappan renoveras och få en hiss.

  • Publicerad 12:12, 6 feb 2019

Hissen ska bli 24,6 meter hög och förbinda Stadsgårdsleden och Katarinavägen.

Bygget kan dra igång så fort renoveringen av Lokattens trappa är klar, förhoppningsvis i slutet av 2019, berättar Eva Rosman som är kommunikatör på Slussenprojektet.

Men det kan dröja innan den nya hissen är redo att användas, tidigast år 2023 räknar man med. Detta eftersom den tillfälliga bussterminalen behöver tas bort så gående som kommer ut vid Katarinavägen inte stör trafiken och miljön blir mer gåvänlig.

Hissen kommer ha tre stopp – ett bottenplan vid Stadsgårdsleden, ett mellanplan och ett övre plan vid Katarinavägen. Från hissens mellanplan kommer det bli ingångar till några lokaler där det kan komma att bli restaurang eller bar, berättar Eva Rosman men tillägger att det ännu inte är bestämt.

Lokalerna användes för länge sedan som personalrum för Saltsjöbanans personal och kommer renoveras i samband med bygget av hissen och väntas även dem vara klara och inrymma den nya verksamheten vid 2023.