Fastighetsbolaget Humlegården bjöd in till visning av Nybrogatan 17, det nybyggda kontorshuset i anslutning till Astoriahuset. Foto: Sacharias Källdén

Så blir nya kontorshuset på Nybrogatan 17

Humlegården fastigheters omfattande arbete med att restaurera Astoriahuset och resa en ny kontorsbyggnad på Nybrogatan börjar närma sig sitt slut. Vi fick en förhandstitt på de omdiskuterade lokalerna.

  • Publicerad 14:38, 20 aug 2020

Sedan tidigare vet vi att stjärnkocken Björn Frantzéns kommande restaurangsatsning Brasseri Astoria tar plats i den gamla Astoriabiografen och att kontorslokalerna ovanpå ersätts av 18 bostäder.

I dag öppnades även dörrarna till huset intill, den nya kontorsfastigheten på Nybrogatan 17. Det kommer dröja ytterligare ett halvår innan arbetet är helt slutfört men en del av byggnaden kunde visas under torsdagsmorgonen.

Viktor Sandberg, tf projektutvecklingschef på Humlegården Fastigheter, beskriver slutresultatet som ett möte mellan det gamla och nya.

– Vi tillgängliggör en plats som varit stängd under många år, förklarade han innan visningen.

Nya Frantzén i Astoria kan öppna till hösten

Det första som möter besökaren är en väl tilltagen entré med en trappa som löper genom hela byggnaden, bestående av totalt 6 000 kvadratmeter.

– Vi vill att det ska vara både vackert och funktionellt. Här kan man ta ett samtal innan man går in på kontoret. Vi har även ett cykelrum, för att underlätta i vardagen, förklarar Peter Lind, fastighetschef.

En trappa upp har Convendum ett co-working utrymme på 2500 kvadratmeter med konferensytor och kontor i varierande storlekar. Här är möbler på plats och frukosten står uppdukad för den som har ett medlemskap.

På våning fem, där FM Global Insurance ska ta plats i oktober, pågår däremot arbetet fortfarande för fullt. Anna Kullendorff, affärsutvecklingschef, ser ingen risk att behovet av kontorslokaler har minskat i samband med corona, då många valt att sitta hemma. Snarare tvärtom.

– Vi människor är sociala varelser och kontoret kommer vara viktigare än någonsin, säger hon.

Här är de nya planerna för Nybrogatan

Högst upp breder en terrass ut sig med imponerande utsikt över innerstaden. Här ska kontorsarbetarna kunna äta sin lunch eller mötas efter jobbdagens slut. Viktor Sandberg framhäver även hur träden och det gröna taket bidrar till en biologisk mångfald.

– Vi har lyckats skapa en hållbar byggnad i ett centralt läge, säger han.

Audun Opdal, arkitekt på arkitektbyrån 3XN, har varit involverad i projektet ända sedan 2012.

– Det har varit otroligt spännande. Det här är verkligen en produkt av många års samarbete, säger han.

När jag frågar om vilka som varit de största utmaningarna nämner han kommunikationen, att lyckas få människor att förstå visionen.

– Jag tror inte folk generellt förstod hela bilden av det vi ville göra, säger han.

Planerna på att göra om delar av 1870-talshuset och skapa en modern kontorsbyggnad har mött en del motstånd, inte minst från gruppen "Rädda Astoria" som genomfört flera protestaktioner. Viktor Sandberg, tf projektutvecklingschef på Humlegården Fastigheter, intar en diplomatisk hållning när vi för de högljudda rösterna på tal.

– Stadsutveckling engagerar och vi respekterar de åsikter som uttryckts. Vi kan bara hoppas att de tycker om slutresultatet lika mycket som vi, säger han.