Hoppfull. Toppkocken Tommy Myllymäki vill skapa en unik finkrog där alla ska känna sig välkomna. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Så blir nya lyxkrogen på Djurgården

Bara två dagar efter att bordsbokningen öppnat var kvällsrestaurangen fullbokad. Den 20 mars öppnar Aira – Djurgårdens nya finkrog med prisade kocken Tommy Myllymäki.

  • Publicerad 12:09, 23 jan 2020

Det ska vara möjligt att uppleva den här världen utan att ha finkrogar som enda intresset.

Sedan Östermalmkrogen "Lisa på Udden" brann ner 2009 har ytan vid Biskopsuddens hamn stått öde. Men nu dröjer det inte länge till området fylls av liv igen.

Svenska Brasserier och prisade kocken Tommy Myllymäki öppnar den 20 mars den ambitiösa jättekrogen Aira. En finkrog med olika "upplevelsemiljöer" som vill rikta sig till både finsmakare och vanligt folk.

Det blir ingen ny Lisa på Udden-krog på Djurgården – "Vi kommer inte att bygga"

– Jag vill skapa en restaurang som aldrig funnits förut. Jag vill att det ska vara en ödmjuk avslappnad stämning, men med elegans. Vi har valt att ha både avsmakningsmeny och a la carte för att man ska ha den valmöjligheten. Vi har respekt för gästernas tid, säger Tommy Myllymäki.

Han syftar på att en avsmakningsmeny ofta tar flera timmar att äta då man går igenom hela menyn, medan a la carte går snabbare – och är billigare – eftersom det är en rätt – dock uppdelad på tre serveringar.

Nya krogplanerna på Djurgården – restauranger både vid Djurgårdsbrunn och Biskopsudden

– Det ska vara möjligt att komma hit och uppleva den här världen utan att vara förmögen eller ha finkrogar som enda intresset i livet, säger PG Nilsson, ägare av Svenska Brasserier.

Tar form. Utsikt från den privata matsalen ner mot den allmäna matsalen. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Genomtänkt. Specialgjorde fönster och tak ska dämpa ljudvolymen på restaurangen. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Tommy har också valt att tillgängliggöra restaurangen genom att ha ny bordsbokning varannan månad, för att det ska vara lättare att få en plats.

Maten kommer bestå av nordiska råvaror, som varierar efter säsong. Smaken kan dock vara helt unik.

– Jag kommer ta inspiration från olika kulturer med smaksättarna. Jag vill aldrig sätta en ram. Det ska kännas nyfiket att komma hit, säger Tommy.

Restaurangen har ett båt- och maskintema. Det är högt i tak, stora fönster och mycket trä.

I matsalen går man igenom varmköket och kallköket, där det också kommer gå att sitta medan de lagar mat över öppen eld. Bortsett från den stora matsalen finns två till rum – "salongen", där man kan ta en fördrink eller kaffe på maten och en privat matsal med takfönster. Man har också byggt ett utomhuskök med minibageri på uteserveringen.

Restaurangen är också byggd så att det ska vara dämpad akustik.

– Ambitionen är ju att folk ska välja att resa till Stockholm för att komma till restaurangen, säger PG Nilsson.

Exklusivt. Gäster kommer kunna lägga till sina privata båtar intill krogen. Till höger PG Nilsson, ägare på Svenska Brasserier. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Fakta om Aira

Adress: Biskopsvägen 9

Platser: 54 i matsalen, cirka 54 ute.

Priser: 2500 kronor för avsmakningsmeny (sju rätter), 300 kronor och uppåt för a la carte.

Visa merVisa mindre

Illustration. Så här är restaurangen tänkt att se ut när den är klar. Foto: Björn Ceder