Så här planeras perrongen i Barkarby se ut. Visionsskiss: Region Stockholm/White Arkitekter

Så blir nya t-banestationerna i Järfälla

Än är det några år kvar tills tunnelbanan rullar i Järfälla. Men nu släpps visionsskisser på hur stationerna kommer att se ut.

  • Publicerad 12:08, 24 jan 2019

Sex år – så lång tid beräknas bygget av blåa linjens förlängning från Akalla till Barkarbystaden och Barkarby ta. Nu släpps nya visionsskisser av hur stationerna kommer att se ut när de öppnar för resenärer.

Konstnären som står bakom gestaltningen av stationen i Barkarby heter Iréne Vestman, som sedan 2016 har ett konstverk utställt i Järfälla – Cipher i Görvälns skultpurpark.

Den konstnärliga gestaltningen av Barkarby station kallar hon för "visuell skrift", där skulpturerna inte föreställer konkreta bokstäver. Och arbetet med flera av de skulpturer som ska fraktas till stationen om några år är redan igång.

– En rolig sak med Barkarby är att stationen inte kommer att få likadana bänkar som de andra nya stationerna. Man kommer nämligen att sitta på konsten, den är en integrerad del av stationen, säger Emma Sahlman, pressansvarig för nya tunnelbanan, Region Stockholm.

Konstnären som ligger bakom gestaltningen i Barkarbystaden heter Helena Byström.

– Där kommer konsten att vara projektioner på väggarna. Det blir en helt annan utformning än i Barkarby, och det finns också en poäng med det. Stationerna ska skilja sig åt av igenkänningsskäl, samtidigt som vi är stolta över att bygga vidare på traditionen att ha så mycket konst på tunnelbanestationerna i Stockholm, säger Emma Sahlman.

Nu är tunnelbanebyggandet i Barkarby igång

Nu börjar bygget av tunnelbanan till Barkarby

Öppet hus

För de som är nyfikna på att höra om utbyggnaden av tunnelbanan är det öppet hus på Wärdshuset Lasse-Maja, lokal Stallet den 28 januari klockan 18-20. Den 31 januari är det öppet hus på nytt, i Folkets Husby klockan 18-20.

Där kommer både Region Stockholm, Järfälla kommun, SL och Trafikverket att finnas på plats och svara på frågor.

– Det är framför allt tänkt för de som bor i närheten för där vi ska bygga, men många är nyfikna på vad vi ska göra och alla som har frågor är välkomna, säger Emma Sahlman.

Klart: Regionaltågen ska stanna i Barkarby

Så här blir konsten på din nya tunnelbanestation

Så här kommer Barkarbystadens perrong att se ut. Konstnär för Barkarby är Iréne Vestman och för Barkarbystaden Helena Byström. Visionsskiss: Region Stockholm/White Arkitekter

Stockholm Direkt