Förändring. Här sätts utegymmet utanför gamla kommunhuset upp. Lördagen den 31 augusti är det invigning. Foto: Täby kommun

Så blir Roslags-Näsbys nya "studentpark"

I helgen invigs utegymet vid det gamla kommunhuset i Roslags-Näsby och i höst startar arbetet med att göra om parken och själva kommunhuset. Här ska sedan nya studentbostäder byggas.

  • Publicerad 10:52, 30 aug 2019

Alla som passerar Roslags-Näsby station har nog inte kunnat undgå byggarbetena på platsen. Här arbetar kommunen med att utveckla och bygga om befintliga stadsdelen Roslags-Näsby med nya kvarter. I det ingår att rusta upp det som är kvar av det gamla kommunhuset och parken bredvid.

– Hela parken kommer att göras om helt, bygget med studentbostäderna är det som kommer att ske först, säger Elisabet Lundgren, projektchef för området Roslags- Näsby.

Uteservering vid kommunhuset

I den del av kommunhuset som sparades efter rivningen gjordes, kommer det att byggas 42 nya studentbostäder som blir 17 till 38 kvadratmeter stora. I den så kallade Stensalen, som ligger innanför huvudentrén i kommunhuset, kommer det finnas en restaurang eller ett kafé med tillhörande uteservering.

Men redan nu sker en hel del saker i området. Bland annat finns det numera odlingslådor utplacerade, där kommunen bistår med lådor och jord. I helgen invigs även det utegym som byggts i parken. När bygget med att göra om parken börjar kommer gymmet att flyttas till Enhagsparken.

– Tanken är att det ska vara en attraktiv plats även under byggtiden och främja träning och hälsa, säger Elisabet Lundgren.

Ny lekplats

Centralt i den nya parken vid kommunhuset kommer en fontän att finnas med tillhörande sittplatser och genom parken kommer det gå två diagonala gångstråk. En ny lekplats ska på plats och ett nytt cykelställ under tak ska byggas.

Under parken kommer det även att skapas en underjordisk återvinningscentral. Hela bygget beräknas vara klart 2021. Budgeten för parken är ännu sekretessbelagd.

– Bygget med parken kommer att utföras till största delen under nästa år. Dock kommer vi lämna en liten bit längst västerut i parken, då den behövs för att Veidekke ska kunna utföra sin bostadsbyggnation som angränsar till platsen, säger Elisabet Lundgren.

Klart. Gymmet kommer att ligga på på platsen fram tills bygget med parken börjar, då flyttas det till Enhagsparken. Foto: Täby kommun

Så här kan det bli. Här är en illustrationsplan över området Roslags Näsby, där man även kan se hur parken är tänka att bli i framtiden. Foto: Täby kommun

Invigningen av gymmet

Gymmet som nu är klart kommer att invigas den 31 augusti. På plats kommer Claudia Wedemo, personlig tränare och europa- och svensk mästarinna i Judo att köra ett gratis pass. Drick och tilltugg finns på plats.

Var: Smedjevägen 1, Järnvägsparken i västra Roslags-Näsby.

När: 11.00–13.30

Cora Hirn rider vidare efter flera framgångar

Nyheter "Hoppas jag få tävla på några större internationella tävlingar" Cora Hirn fyller snart 18. Men har redan hunnit plocka både SM och EM-medaljer på ponny. I helgen blev hon fyra i Young riders på Göteborg Horse show. Och satsningen har bara börjat.onsdag 26/2 16:49

Här står Vallentunakonst och skräpar i Täby

Nyheter "Det har blivit väldigt utdraget det här" En återvinningsanläggning behöver återvunnen konst, tänkte Sörab och anlitade två konstnärer. Men returparken i Vallentuna försenades, och konsten fick tillfälligt levereras till grannkommunen i...onsdag 26/2 12:07
Stockholm Direkt