Kontor med cirka 300 arbetsplatser, plats för kulturverksamhet och runt 100 nya hyreslägenheter. Det vill Stockholmshem bygga i Skärholmen. Foto: Söderberg Söderberg

Så blir Skärholmens nya skrapa

En skrapa på 22 våningar med trädgård på taket, 100 hyresrätter, kontor och plats för kultur. Det planeras vid gymnasietorget bredvid Skärholmen centrum. Nästa vecka kan du tycka till om planerna.

  • Publicerad 17:46, 20 nov 2018

Det är kommunala bostadsbolaget Stockholmshem som ska flytta sitt huvudkontor till Skärholmen. I samma veva – och i samma hus – vill de passa på att bygga cirka 100 nya hyresrätter och platser för kulturverksamhet.

Allt det ska få plats i en 22 våningar hög byggnad, precis intill Bredholmstorget vid Skärholmens gamla gymnasium, nära Skärholmen centrum.

– Det ersätter en byggnad som inte används idag och vi tror att det kommer bidra positivt till både Skärholmen centrum och hela Skärholmen, säger Nina Mjaaland, ansvarig planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

Höjden var tidigare planerad till 24 våningar, men sänktes till 18 efter synpunkter från Luftfartsverket. Men efter en radarflytt har höjden nu landat på totalt 21 våningar mot Bredholmstorget och 22 mot Portholmsgången.

– Det kommer helt klart bli den högsta byggnaden i Skärholmen centrum. Vi vill att den ska fungera både som en symbol för det nya Skärholmen och som ett nytt riktmärke att navigera efter, säger Nina Mjaaland.

Ökad trygghet

I de tre understa våningarna ska Stockholmshem ha sitt huvudkontor med närmare 300 arbetsplatser och även Kulturhuset stadsteatern kommer ha vissa lokaler där. I de övre våningarna blir det hyreslägenheter.

– Platsen nu känns väldigt öde och isolerad. Vi hoppas att det här ska bidra till mycket mer folkliv och rörelse på platsen. Huset kommer ha entréer i varje väderstreck och aktiva bottenvåningar, vilket förhoppningsvis kommer leda till en ökad känsla av trygghet eftersom det alltid kommer finnas ögon på platsen och människor som rör sig där dygnet runt. Dessutom kommer hela platsen bli grönare, eftersom klätterväxter kommer täcka hela sockelbyggnaden, säger Nina Mjaaland.

Planerna ska nu ut på samråd och mellan den 21 november och 19 december går det att tycka till om och lämna synpunkter på planerna. Den 29 november hålls ett öppet hus om projektet på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen, klockan 16.00 till 19.00.

Skärholmsskrapan sedd från Bredholmstorget. Foto: Söderberg Söderberg

Skärholmsskrapan sedd från Ekholmsvägen. Foto: Söderberg Söderberg

Höga hus i Stockholm

Sorterat efter våningar:

1. Kista torn, 35 (120 m)
2. Kaknästornet, 34 (155 m)
3. Victoria Tower, 34 (118 m)
4. Kista Science Tower, 32 (117 m)
5. Skatteskrapan, 26 (104 m)
...

16. Skärholmsskrapan, 22 (om det skulle stå färdigt idag)