Vision. Nya Station Sofia, sedd från väster, med Folkungagatan till höger i bild. Foto: Amanda Wahlén/Olga Redina, Sweco architects

Så blir Södermalms nya t-banestation

Tunnelbanans nya station Sofia på östra Södermaln ska byggas mitt i Stigbergsparken. Nu släpps skisser som visar hur den nya t-banestationen kan se ut.

  • Publicerad 12:25, 29 jan 2018

När tunnelbanans blåa linje byggs ut mot Nacka och söderort via östra Södermalm kommer t-banans resenärer att få en ny station i Sofia. Den kommer få en enda entré, mitt i Stigbergsparken.

Det stod klart i våras då planen på två entréer till stationen strax intill Folkungagatan stoppades eftersom bergkvaliteten nära gatan visat sig vara sämre än väntat. Därför placeras Sofias station centralt i parken istället.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu visar landstinget och staden upp skisser över hur biljetthallen och parken kan komma att se ut när tunnelbanan är klar.

Nya stationen. Nya tbanehallen Sofia, sedd från öster, med Folkungagatan till vänster i bild. Foto: Amanda Wahlén/Olga Redina, Sweco architects

Det nya stationshuset får stora glaspartier, kläs i träribbor och får ett grönt tak. Inne i hallen kommer resenärerna att kliva av och på de åtta snabba hissarna som ska ta dem till och från stationen hundra meter under jord. Varje hiss ska rymma runt 30 personer och restiden mellan spåren och parken beräknas till cirka 30 sekunder.

Kritik mot hall i parken

Även om en hel del av Stigbergsparkens grönska kommer vara kvar så ryker en del av parkens gröna ytor och lekplatsen försvinner. Planen har också väckt missnöje bland Söderbor som vill bevara parken.

Andreas Burghauser, projektchef på Förvaltningen för utbyggd tunnelbana, säger att staden och landstinget har arbetat tillsammans för att få till en bra helhet.

– Byggnaden tar ungefär en tiondel av parken i anspråk men man måste också anpassa ytorna runtomkring så att entrén blir tillgänglig. Stationen måste fungera smidigt för de som åker här men den ska också passa in på platsen, säger han.

Bygget av blåa linjen mot Nacka och söderort ska dra igång 2018/2019 men det kommer att dröja ett par år efter byggstarten innan arbetet märks i Stigbergsparken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.