Så blir Spångas nya centrumkvarter

Nu händer det grejer i Spånga. Två byggnader i centrum rivs – och ger plats för ett nytt kvarter med 175 nya lägenheter.

  • Publicerad 17:02, 23 feb 2016

Det har varit tal om en rivning i 40 år. På så sätt är det skönt att man äntligen kommer fram till något.

Nu har startskottet gått för ett helt nytt kvarter i den östra delen av Spånga centrum. Planförslaget klubbades av stadsdelsnämnden i veckan.

175 nya lägenheter

Nybygget ska dels rymma ett kvarter med lägre hus i fem till sex våningar. Dels ett punkthus med åtta till tio våningar. Totalt innebär det 175 nya lägenheter.

– Det här är en viktig del i Stockholm stads bostadsmål som innefattar 140 tusen lägenheter fram till 2030, säger Ronnie Forsberg, handläggare på Stadsbyggnadskontoret.

Bostadsrätter med innergård

De nya bostäderna planeras bli bostadsrätter. De kommer att påminna om byggnaderna i nya Bromstensstaden. Kvarterets innergård kommer att bli lång och smal och tillåta passage. På bottenvåningarna kommer det att finnas lokaler att hyra för verksamheter.

– Vi ska göra allt vi kan för att anpassa det här projektet till Spångas karaktär, säger Ronnie Forsberg.

Gamla hus rivs – hyresgäster kickas ut

För att göra plats åt det nya kvarteret kommer två hus intill Spångaviadukten att rivas. Husen är i risigt skick rivningen av dem har diskuterats sedan 70-talet. Här finns i dag 27 lägenheter där de flesta hyrs ut med korttidskontrakt. Hyresgäster med vanliga kontrakt kommer att erbjudas nya bostäder.

Filadelfiakyrkan söker ny lokal

I rivningshusen finns också tre uthyrda lokaler. En av dem hyr Filadelfiakyrkan som förutom andlig verksamhet också upplåter övernattning till romer.

– Det har varit tal om en rivning i 40 år. På så sätt är det skönt att man äntligen kommer fram till något. Den här kyrkan har betytt mycket för många. Vi söker med ljus och lykta efter en ny lokal, säger Torbjörn Söder, pastor vid Filadelfiakyrkan i Västerort.

Marcus har redan flyttat

En annan företagare som drabbas är Marcus Källander som driver Spånga El och Väskor. Han har redan flyttat sin verksamhet till Spånga torg, men har kvar sitt lager i huset.

– Vi har hittat en ny lokal på Spånga torg som har ett bättre kundläge. Men det är klart man saknar charmen i den gamla lokalen. Det var som en institution, i taket satt tusentals visitkort, säger Marcus Källander som tagit över verksamheten efter sin far.

På torsdag väntas politikerna i stadsbyggnadsnämnden ge grönt ljus åt att detaljplanearbetet påbörjas. Verksamheter och boende planeras evakueras under 2016.

Nya planförslaget i korthet

Det nya planförslaget innebär 175 nya lägenheter, samtliga bostadsrätter.

Kvarteret kommer att bestå av fyra sammanbyggda lamellhus med innergård samt ett högre punkthus på 8-10 våningar.

Planområdet är beläget vid Spångaviadukten mellan Spånga centrum och Solhems villaområde.

29 miljoner ska öka tryggheten på gator och torg

Nyheter ✓Alla områden som får pengar ✓Belysning ✓Insatser mot illegala bosättningar På onsdagseftermiddagen väntas 23 projekt, som syftar till att skapa en tryggare utemiljö i Stockholm, beviljas pengar ur stadens trygghetsfond. Totalt avsätts drygt 29 miljoner kronor. Men...onsdag 19/6 16:33

SD-politiker i Hässelby-Vällingby utesluts ur partiet

Nyheter Sitter kvar som politisk vilde Tidigare idag rapporterade Dagens Nyheter att Sverigedemokraterna utesluter fyra medlemmar. En av dem är Björn Larsson, som bland annat är ledamot Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.onsdag 19/6 15:44