Rymdskeppslikt. Ett upplyst kojklot är en av sakerna som planeras på Vårbergs­toppen. Illustration: AndrénFogelström

Så blir Stockholms nya stadspark

Träleoparder, upplysta kojklot, en magisk skog och ett utkikstorn på toppen. Det är bara några av sakerna som planeras när Vårbergstoppen ska få sig ett sagolikt ansiktslyft.

  • Publicerad 10:19, 4 maj 2018

– Det kommer bli en fantastisk plats att vara på!

Vårbergstoppen står inför sin största upprustning sedan 60-talet, då den började byggas av schaktmassorna från tunnelbannebygget. Staden har bestämt att den ska bli en stadspark och stadsträdgårdsmästare Elisabeth Rosenquist Saidac tror att den kommer bli – toppen.

Miljonsatsning ska göra tippen toppen

– När det är klart kommer man fortfarande möta Vårbergstoppen, men den kommer ha tydligare entréer, man ska känna: nu går jag in i en ny stadspark. Det ska hända något, men det ska vara på naturens villkor.

En del grejer som planeras är rätt väntade i såna här sammanhang – ny belysning, nya sittplatser, grillar och vägskyltar.

– Det ska bli mycket mer lättorienterat. Och står man uppe på toppen och spanar ut ska det finnas informationstavlor om vad man ser – där är Kaknästornet, där är Globen och där Ekerö. Det saknas ofta på stadens toppar, säger Elisabeth Rosenquist Saidac.

– Och på vägen upp till toppen kommer den som är på träningshumör kunna stanna vid nya utegym. Vi planerar flera gymstationer, det ska finnas något för barn, något för de verkligt vältränade och något för äldre.

Utkikstorn och kojor

Annat som planeras är lite mer crazy. Eller vad sägs om ett utkikstorn för fågelskådare, högst upp på södra toppen? Eller nya lekplatser med tema äventyr (med upplysta kojklot, stora rutchkanor och klätterbanor) och sagoskog?

Lekfull backe. Längst backen kommer en lekplats gå ända in i skogen. Och pulka kommer det fortfarande gå att åka på vintern. Illustration: LAND Arkitektur

– Äventyrsdelen ska verkligen inbjuda till att röra sig och det ska vara spännande. Och det ska inte vara självklart hur det ska gå till, det är ingen traditionell lekplats. Kojklotet som planeras är nästan som ett litet rymdskepp, säger Elisabeth Rosenquist Saidac.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I sagoskogsdelen, där någon redan idag placerat ut små troll, ska den magiska känslan förstärkas ännu mer. Där ska till exempel döda träd göras om till trädleoparder.

– Här ska barnens fantasi få flöda, det ska vara som att kliva in i någon av sagorna de läser. I stället för att köpa in färdiga lekredskap ska vi skapa sånt av naturen.

Plats för stora evenemang

Även den amfiteaterformade Grytan, där det bland annat arrangeras valborgsfirande, ska piffas upp med en jämnare slutning, sittgradänger och ramp för att även personer med funktionshinder ska kunna ta sig dit.

– Den planerades ursprungligen för att kunna ha till exempel parkteater där, men har inte använts så mycket. Nu ska vi försöka återskapa det så att man kan ha teater och stora evenemang där, det är jätteviktigt att det finns såna platser på flera ställen i staden, säger Elisabeth Rosenquist Saidac.

Arbetet med nya parken ska ske i etapper och planen är att byggstart blir våren 2019. 2020-2021 ska nya Vårbergstoppen stå klar.

Utkikstorn. Områdets ornitologer kommer få flera bra platser att spana ifrån. Illustration: AndrénFogelström

Redan sagolikt. Det finns redan troll vid Vårbergstoppen. Foto: Sara Ringström