Fira men inte tillsammans. Såhär brukar det se ut, men i år blir det ändrade planer, flera elever får springa ut utan publik, eller inte alls. Foto: Mostphotos

Så blir studenten i Täbys skolor

Snart är det dags för studenternas utspring, men det blir en annorlunda stund för de nybakade. De flesta skolor kommer att träffas klassvis men med flera restriktioner.

  • Publicerad 11:40, 11 maj 2020

Det blir inte som vanligt i Täby för de studenter som ska springa ut i år. Skolorna i kommunen har valt att göra på lite olika vis, vissa ska ha utspring medans andra kommer samlas klassvis.

På Täby Enskilda brukar gräsmattan vanligtvis vara full med folk men på grund av corona och smittosrisken kommer varje elev bara få ha två anhöriga på plats. Men som vanligt blir det dans och musik.

– Vi har lyssnat på eleverna och jag tror de efter omständigheterna är nöjda med det. Vi har till skillnad från andra skolor logistiska möjligheter att ha ett utspring, säger rektor på Täby enskilda Jan Liljegren.

Utspring på Tibble

Även Tibble ska ha ett utspring, men utan anhöriga på platsen. Trots det är är eleverna nöjda över att få träffa varandra och fira, eftersom de har varit ifrån varandra länge.

– Vi kan inte säkerställa att det inte blir folksamling, därför har vi valt att göra som vi gör. Jag tror ändå de är tacksamma att de får ses en sista gång, de har stor respekt, säger Malin Eklöw marknadsansvarig på Tibble gymnasium.

Folkhälsomyndigheten menar att man som skola kan genomföra mindre avslutningar om man följer de riktlinjer som finns. "För varje moment i samband med studentexamen ska rektorn göra en särskild lokal riskbedömning och vidta lämpliga åtgärder för att minimera risken för smittspridning." skriver de på sin hemsida.

Mindre grupper

Täby praktiska gymnasium kommer att samlas men inte ha något utspring. Istället kommer de att samlas i tre mindre grupper och ha en avslutning utan föräldrar och vänner.

– Vi har inte så många elever så det var det som passade bäst. Vi måste följa de regler som finns, vi har pratat med eleverna och vissa är för och andra emot, säger Gulli Fanspets, administratör på Praktiska gymnasium.

Det samma gäller för både Täby Yrkesgymnasium och Mimers gymnasium i Täby som kommer att ha en avslutning utan utspring.

– Det blir en avslutning i mindre grupper, säger rektor på Mimers Adrienne Varkonyi.

Så gör skolorna i Täby:

Täby Enskilda:

När: 3 juni.

Hur: Träffas klassvis och springer ut. Varje elev får ha två anhöriga på plats. Som vanligt blir det dans och musik.

Tibble gymnasium:

När: 4 och 5 juni.

Hur: Kommer ha utspring klassvis med en timma mellan varje klass. Det springer ut från två olika entréer för att minska smittspridningen. Inga föräldrar eller vänner på plats.

Täby praktiska gymnasium:

När: 4 juni.

Hur: Kommer inte ha något utspring. Istället kommer de att samlas i tre mindre grupper och ha en avslutning utan föräldrar och vänner.

Åva gymnasium: 

När: 8 juni

Hur: Klasskamrater träffas för ett gemensamt utspring på skolan. Familj och vänner följer utspringet på distans.

Täby Yrkesgymnasium:

När: 4 juni.

Hur: Kommer att genomföra utdelning av betyg till alla studenter i mindre
grupper, utan utspring.

Mimers gymnasium:

När: 5 juni.

Hur: Kommer kommer att ha en avslutning i mindre grupper, utan utspring.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt