Runt 250 elever kommer att ta studenten från Järfälla gymnasium i år. Foto: Ylva Bergman

Så blir studenten på Järfälla gymnasium

På grund av coronaviruset blir det inget klassiskt utspring för studenterna på Järfälla gymnasium i år. Med hjälp av alternativa lösningar planerar skolan dock att göra avslutningen så festlig som möjligt ändå.

  • Publicerad 16:37, 28 maj 2020

Vi har gjort ett upplägg som innehåller nästan alla delar av ett traditionellt studentfirande.

Järfälla gymnasiums rektor Mariella Augustsson hoppas på att kunna erbjuda eleverna ett så klassiskt studentfirande som möjligt, trots omständigheterna. Foto: Mikael Andersson

Att den den stundande studenten kommer att bli annorlunda i år kan inte ha gått någon förbi. Transportstyrelsen har förbjudit studentflak året ut, och då folksamlingar begränsats till max 50 personer blir det klassiska utspringet inför släkt och vänner svårt att få till.

Järfälla gymnasium har anpassat sig till situationen så gott de kan.

– Vi har gjort ett upplägg som innehåller nästan alla delar av ett traditionellt studentfirande, men som också är enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger rektor Mariella Augustsson.

Öppnar ny restaurang

Gymnasiet kommer att ha klassvisa avslutningar för att garantera att det inte blir för mycket folk, vilket innebär att det blir två avslutningar per dag under sammanlagt fyra dagar, den 1-4 juni.

De kommer först att hålla till i skolans sprillans nya restaurang, som egentligen inte skulle slå upp portarna förrän i augusti.

– Vi kommer att ha en festlig långbordsdukning med lyxig cateringmat. Här kommer själva mentorssamlingen ske, med tal, utdelning av stipendier och sådant.

Filmar utspringet

Skolan har även bett eleverna att skicka in sina bilder från åren som gått och gjort ett bildspel per grupp.

– Sedan har vi andra överraskningar också, men de är hemliga. Vi har tänkt lite kring just foto; eleverna älskar att ta mycket bilder, så vi vill skapa miljöer och möjligheter som får dem att skina, så mycket kan jag säga, säger Mariella Augustsson.

Efter lunchen avrundas firandet och går över till det som kommer att bli själva utspringet. Det sker på innergården i mitten av skolan, till musik som klasserna själva valt. Allt kommer att filmas, så att eleverna kan visa det för vänner och familj.

Vädjar till allmänheten

Parkeringen utanför skolan kommer att vara avstängd under dagarna, för att förhindra att anhöriga dyker upp till firandet.

– Vi vädjar om stöd från nära och kära, och ber dem att inte komma till skolan. Vi vill hålla samma kvalitet alla åtta avslutningar, men skulle något gå snett gång nummer två kommer vi behöva ställa in resterande sex. Det vore katastrofalt, säger Mariella Augustsson.

Hon fortsätter:

– Vi hoppas att alla kan visa respekt och istället arrangera privata firanden i hemmet, så att alla våra treor kan få så värdiga firanden som möjligt. Det är de värda.

Stockholm Direkt