Workshop. Jack Lundquist, barnkulturdesigner på Riskful play, stöttar upp med balansen på en av de workshops som hölls i januari. Foto: Riskful play

Så blir Vallentunas första "riskfyllda" spontanpark

300 Vallentunabarn har varit med på workshops för att utforma nya aktivitetsparker i kommunen. Den första ska placeras utanför fritidsgården Mega. Nu släpps den första visionsbilden.

  • Publicerad 16:31, 8 apr 2020

Det är många av oss som velat ställa sig på en skatebräda, eller prova parkour, men inte riktigt vågat.

I januari inleddes ett arbete för att utveckla nya ytor för spontanidrott i Vallentuna kommun, och hundratals barn har deltagit i workshops för att utforma de nya ytorna. Nu är första steget i projektet på väg att förverkligas. I juni kommer en park för streetsporter att invigas utanför fritidsgården Mega. 

Vallentunas skolbarn utformar Snapptunafältet

– Det centrala är att ungdomarna har varit med och utformat ytorna, de har tyckt till. Megaparken blir det första fysiska projektet där vi faktiskt testar det ungdomarna vill, säger Ahmed Al-Breihi, projektledare på Riskful play. 

Barnen ska hjälpa till

I Megaparken blir det bland annat parkourytor, skejtramper och en slackline, resultatet av ett flertal workshops som genomförts tillsammans med barn och ungdomar i kommunen. Målet är att parken ska börja byggas i maj och invigas i mitten på juni – och att Vallentunas barn själva ska kunna hjälpa till att bygga. 

– Det är en del i metoden att barn ska få använda verktyg. Det blir under kontrollerade förutsättningar, någon ska vara på plats och handleda och det ska ske under särskilda tillfällen. Allt ska ske säkert, säger Ahmed Al-Breihi. 

Unga lär unga

I början av maj hoppas han kunna ge mer information om hur det ska gå till. Men delaktigheten slutar inte där – nya sommarjobbstillfällen utlovas. Då vill de anställa ungdomar som kan stå vid parken vissa tider och lära ut hur den kan användas, utan kostnad. 

– Det är många av oss som velat ställa sig på en skejtbräda, eller prova parkour, men inte riktigt vågat. Man behöver bara börja någonstans och då kan det vara skönt att det står där och säger hur man gör, säger Ahmed Al-Breihi.

Planen. En första visionsbild på vad som kommer att börja byggas i maj, tillsammans med Vallentunas ungdomar. Foto: X2 Architects

Det är Riskful play

✓ Riskful play är resultatet av ett samarbete mellan kommunen, Korpen Vallentuna samt Riksidrottsförbundet, och är till stor del finansierat av den allmänna arvsfonden.

✓ Målet här är att sätta Vallentuna i rörelse, framförallt genom att skapa ytor och möjligheter för spontanidrott. 

✓ "Om man är på väg till jobb eller skola så ska det vara lätt att stanna och göra något. Vi vill stötta och skapa aktiviteter kring ställen där ungdomar samlas", säger Ahmed Al-Breihi.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt