Så bra funkar vår "jag vill sitta-knapp"

Kommer ni ihåg vårt försök att få stockholmarna att resa sig och ge plats på bussen och tunnelbanan? Här kommer en rapport från våra läsare!

  • Publicerad 15:49, 18 apr 2017

I februari skrev vi flera artiklar om stockholmarnas hyfs i tunnelbanan. Reser vi oss för äldre, gravida och andra som behöver sitta?

Vi skickade ut en testpatrull – och vi frågade er läsare.

LÄS MER: Reser sig stockholmarna för äldre på bussen?

Svaret blev – njaee. De flesta reste sig nog om de fick en direkt fråga men annars var det lite si och så med artigheten.  

Vi bestämde oss för att göra det lite enklare att påkalla uppmärksamhet och skapade Jag-vill-gärna-sitta-knappen. Hundratals knappar har delats ut och skickats till intresserade och många menar att de hjälper.

LÄS MER: Nu hjälper vi dig att få sitta på bussen!

Så här ser den ut! Vill du också ha en? Mejla info@direktpress.se

25-åriga Sanna Leslie som behöver sitta på grund av flera kroniska sjukdomar använder numera vår knapp varje gång hon ger sig ut i rusningstrafik:

”Det jag märkte var att när jag hade er knapp på mig slapp jag elaka blickar från äldre och även alla kommentarer och "flytta på dig du får inte sitta här". Yngre med handikapp har förståelse men äldre är nästan brutala när det kommer till "sina" platser på bussen. Så fort jag tog av min knapp kom kommentarerna igen. 

När jag enstaka gånger har fått de där blickarna har jag knackat på knappen och pekat på handikappskylten eller bara "rättat till" jackan för att ge den uppmärksamhet. Vilket ha funkat bra. 

Dock har den inte lyckats ge mig några sittplatser. Folk är alldeles för inne i sina telefoner. Tror också att en svart knapp på en svart jacka inte syns väl nog. 

Kommer att fortsätta ha min knapp i alla fall i rusningstrafik. Den får mig att känna mig trygg. Hur snälla gamla tanter/gubbar än kan vara, finns de vissa som fått mig att både gråta och vara rädd pga detta. Så tack för denna trygghet!”

Florencie Fredriksson som beställt en knapp till sin mamma mejlar och berättar:

”Det är SÅ många som inte lyfter blicken från mobilen och tittar sig runt, trots att dom sitter på platser som är till för äldre. Då har mamma sagt till några gånger men det är inte med nån gladare min hon fått sitta”

Undvek tunnelbanan. Malin Björklund, 32, tycker att idén med en knapp är bra. Själv undvek hon att åka tunnelbana som gravid eftersom ingen ställde sig för att ge henne plats. Foto: Sacharias Källdén

Annika Breiholtz berättar:

”Ibland när jag är trött så visar jag knappen och säger att jag skulle vilja sitta, och då får jag sitta.

Jag tycker att det är bra att ni skriver om detta, för det behöver bli bättre. Man ska inte behöva be om att få sitta. Tack än en gång för knappen. Vi behöver göra flera såna här saker för att vardagen ska bli bättre för alla.”

Kerstin Hedman har också testat:

Hej, den verkar funka! Jag får åtminstone sitta och många börjar prata om knappen. Kul! Tack för ett fint initiativ och knappen är på!”

Till slut; Yvonne Domeij har ett förslag på ännu en knapp:

”Hur kommer det sig att det alltid är "offret" för mobbning m.m. (och i detta fall den som är i behov av sittplats) som ska lösa problemet? Det är den andra parten som borde bära knapp tycker jag. "Jag reser mig gärna om du säger till" eller något i den stilen.”

Osynligt behov. "Man kan behöva sitta av många anledningar som inte syns", säger Rose-Marie Widén, 53, som är positiv till kampanjen. Foto: Sacharias Källdén

Vill du ha en knapp?

Vi har fortfarande några knappar kvar. Vill du ha en! Mejla info@direktpress.se så skickar vi en till dig!

Glöm inte skriva din adress!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.