Här är brandinspektörens bästa tips för att brandsäkra hemmet. Foto: Mostphotos

Så brandsäkrar du hemmet i vinter

Under årets mörkaste månader ökar risken för bränder i hemmet. Här är brandinspektörens tips på hur du bäst undviker en eldsvåda.

  • Publicerad 08:10, 30 nov 2019

Levande ljus, gamla ljusslingor och eldar i öppna spisar är alla vanliga orsaker till bostadsbränder under årets mörkaste månader.

Och när advent närmar sig ökar risken för olyckor påtagligt – något som inte minst visar sig i att antalet brandutryckningar i Stockholm skjuter i höjden vid tiden runt jul.

– Brandrisken ökar i takt med att riskkällorna ökar. Och de blir fler vid jul. Men redan nu används det mycket lyktor, slingor, och ljusstakar, säger Robert Peterson, brandinspektör vid Storstockholms brandförsvar.

Stress och glömska

Orsaken bakom bostadsbränderna är, enligt Robert Peterson, vanligtvis stress och glömska. Regel nummer ett är, förklarar han, därför att förutom ha fungerande brandvarnare även ha en brandsläckare tillgänglig hemma.

– Oftast handlar det om att man har glömt bort tända ljus eller inte har tänkt på riskerna. Därför är det viktigt att veta att man kan agera om en olycka inträffar. Det gäller också att ha en tanke på hur man kan ta sig ut, säger Robert Peterson.

Men främst handlar det om att ha ett risktänk, menar han.

– Tänk på riskerna och hur de kan förebyggas. Behövs verkligen mossa i ljusstaken? Är de gamla ljusslingorna från källaren hela eller ska de bytas? Allt sådant måste man ha i åtanke, säger han.

Expertens sju tips på hur du brandsäkrar hemmet

Gamla el-prylar

Kontrollera statusen och skicket på alla el-prylar du hämtar från källaren. Är de trasiga? Gamla? Slitna? Glappa? Släng och byt ut.

Element

Gamla element som tenderar att åka fram så fort det blir kallt ut är en inte helt ovanlig orsak till brand. Kontrollera så inte bäst före-datumet har passerat.

Öppna spisar

Elda på rätt sätt. Det vill säga med rätt saker och inte för mycket. Använd bara torr ved och skippa gamla mjölkkartonger. Se till att sota regelbundet. Och om du bor i lägenhet, stäm av BRF eller värd att det är tillåtet att elda.

Riskbedöm

Se över riskerna. Behövs torrmossa? Finns gardiner som kan fatta eld? Finns det barn och husdjur som kan slå ner levande ljus? Använd sunt förnuft.

Brandsläckare och brandvarnare

Ha brandvarnare i alla sovrum och en fungerande brandsläckare. Storstockholms brandförsvar rekommenderar pulversläckare.

Elen

Överbelasta inte eluttagen. Det kan lätt göras om skarvsladdar och grenuttag överanvänds. Led-belysning minskar risken för överbelastning.

Mobilladdare

Funkar laddaren som den ska är det ingen fara. Däremot kan de hända saker om den är trasig. Och där är risken störst med billiga laddare. Köp därför original, även om de är dyrare. Placera även laddare en bit från sängen med en skarvsladd så det finns luft och fria ytor runt omkring.