Ingrid Severin har bott i Ekensberg sedan 80-talet. Hon tror att pendelbåten kan locka fler att flytta till området. Foto: Linda Gren

Så efterlängtat är beskedet om pendelbåten mellan Ekerö och Klara Mälarstrand

I Ekensberg är man överens – pendelbåten till stan borde gå oftare. Nu får resenärerna som de vill. När linje 89 blir permanent i höst får den utökade turer och börjar gå även på helgen och sommaren.

  • Publicerad 11:56, 6 feb 2018

I augusti 2016 gick premiärturen för pendelbåtlinje 89 mellan Ekerö och Klara Mälarstrand med en försöksperiod på två år. Syftet var att avlasta Ekerö- och Drottningholmsvägen och ge bland annat Ekensbergsborna ett annat resealternativ än buss, tvär- och tunnelbana till stan. Idag går båten tre gånger om dagen i båda riktningarna på vardagar – men på helger och under sommaren är det ingen trafik alls.

Populär pendelbåt får utökade turer

När StockholmDirekt tar tempen i Ekensberg märks det att många vill att den ska gå oftare. På busstationen möter vi Ingrid Severin. Hon har bott i området sedan 1981, precis när de gula tegelbostäderna började byggas. Hon tycker att det är bra att pendelbåten finns då det kan locka folk att flytta till området. Själv tar hon båten vid behov och skulle gärna se att den gick även på helgerna.

– Det är hur lyxigt som helst att kunna ta båten härifrån, säger Ingrid.

I väntan på båten från stan möter vi Karina och Gunnar Rise på deras eftermiddagspromenad. De tror att många i området uppskattar ett annat resealternativ.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi åker båten rätt sällan, men när vi gör det är det väldigt bekvämt. Man kommer in till stan snabbt, vi skulle gärna se att den gick oftare än vad den gör, säger Karina.

Redan i höstas togs beslutet att linjen ska införas permanent och eftersom båten är så populär ska turerna utökas.

– Vår ambition är att köra flera turer, även på helgen och under sommarmånaderna. Just nu finns inga exakta tider bestämda, utan man tittar närmare på det i upphandlingen som pågår, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL.

Idag stannar båten i Kungshättan, Ekensberg och Lilla Essingen på vägen in till stan och på SL tror man att fler kommer resa med båten i framtiden.

– 96 procent av de som reser med båt är nöjda, båtarna är bra på att hålla tiden oavsett väder. De som reser till och från Ekensberg och Lilla Essingen är även de som har mest att vinna restidsmässigt, säger Christian Hoffmann.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När 15-båten väl landar vid bryggan går Evelin Väljaots av. Hon tycker att det är bra att båten finns, speciellt för barnfamiljer då det är smidigt att ta med sig barnvagn.

– Jag brukar inte ta båten så ofta eftersom jag pluggar på Karolinska, men idag gjorde jag det och det är rätt coolt att komma hem med båt, säger hon.

Den permanenta linjen börjar gälla 20 augusti.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vill förbjuda cyklister längs Årstaviken

Nyheter Södermalmsbo bakom nytt förslag Cyklisternas förutsättningar att cykla på Söder har förbättrats så pass mycket att flanörer och joggare nu borde slippas utsättas för dem på promenadstråket längs Årstaviken, skriver en Södermalmsbo...måndag 21/5 17:10

Uppåt för krisande kommunal skola i Söderort

Nyheter Positiva besked inför hösten Det verkar våras för Kärrtorps gymnasium, trots allt. Efter andra antagningen har antalet elever ökat. Men än är det osäkert hur många klasser det blir i höst.måndag 21/5 17:03