Foto: Claudio Britos/Mostphotos

Så får du en maxad sommar i Huddinge

I sommar bjuder Huddinge på flera olika sommaraktiviteter, som visar att det inte behöver kosta någonting att ha roligt. Dansa zumba i Flemingsberg, måla i Vårby eller varför inte spela med Huddinge Basket?

  • Publicerad 11:14, 28 jun 2019

Under sommaren anordnar föreningen Huddinge Basket öppna basketträningar för unga mellan 7 till 20 år. Fyra gånger i veckan, från klockan tre på eftermiddagen, är de på plats.

– Det är gratis att vara med, för alla har inte råd att göra sånt som kostar pengar. Vi vill att alla ska känna, när de kommer tillbaka efter sommarlovet, att de har haft kul, säger Sandra Kåge Rytkö, sekreterare i Huddinge Basket.

Tränar på olika planer

På måndagar och onsdagar håller de till vid Annerstaskolan i Flemingsberg, medan de på tisdagar och torsdagar går att hitta vid Östra grundskolan i Skogås. Målet är att ge alla Huddinges unga ett värdefullt sätt att umgås på – att skapa en plats där alla är välkomna.

Det är Huddinge Baskets medlemmar som håller i träningarna. På basketplanen vid Annerstaskolan är det Yasemin Kocamis, Fadwa Dergham och Rikard Duvsten som leder träningen. De har varit medlemmar sedan ett år tillbaka.

Coacher. Träningsledarna Rikard Duvsten, Fadwa Dergham och Yasemin Kocamis. Foto: Claudio Britos

– Tränarna frågade oss om vi ville vara med på det här. Och vi sa så klart ja, säger Yasemin.

– Ja, för vi hade ju varit ute och spelat ändå! skrattar Fadwa.

"Viktigt att alla känner sig inkluderade"

På basketplanen är det ett tiotal ungdomar i olika åldrar som spelar under den gassande solen. De passar bollarna till varandra, dribblar en bit och skjuter på mål.

– De första träningarna försökte vi hålla i lite olika lekar. Men alla ville bara spela match hela tiden. Så idag spelar vi match, säger Yasemin Kocamis.

Och att alla ska ha möjlighet att påverka träningsupplägget är själva grundtanken.

– Det är viktigt att alla känner sig inkluderade och kan vara med, oavsett ålder, säger Yasemin.

– Ja, för vi spelar ju inte på liv och död här. Tanken är att vi ska ha kul tillsammans, säger Rikard Duvsten.

Bada säkert. I sommar kan du gå på simskola vid strandbaden i Skogås och Vårby. Foto: Mostphotos

Andra somriga tips här hemma

... Inte så sugen på just basket? Det finns mycket annat att välja på för er som håller er på hemmaplan!

Flemingsbergsparken

Varje måndagskväll fram till mitten av augusti kan du dansa zumba till latinamerikansk musik i Flemingsbergsparken. Dansträningen börjar klockan 18 och håller på i en timme. Träningen är anpassad för personer i alla åldrar och passen är uppbyggda så att även du utan förkunskaper kan vara med.

Vårbybadet

Varje måndag, onsdag och fredag kan alla Huddingebor mellan 6 och 15 år delta i ”Take it to the beach” vid Vårbybadet. Där anordnas aktiviteter som beachvolleyboll, filmproduktion och dans. Aktiviteterna pågår mellan 11-15 varje dag, fram till den 12 juli.

Vårby gård

Klockan 13 varje tisdag, onsdag, torsdag och fredag fram till den 13 juli, anordnas ”Creative Vårby” i Vårby gård. Där du som är mellan 8 och 12 år bland annat kan plocka och pressa blommor, teckna och måla. OBS: Du behöver föranmäla dig till arrangören ABF Vårby gård.

Annerstaskolan

Varje onsdag fram till mitten av augusti kan alla ungdomar delta i en spontan fotbollsträning på Annerstaskolans bollplan. Första timmen, mellan 17-18, är avsatt endast för tjejer. Därefter öppnar träningen för alla.

Flemingsbergs kyrka

Varje onsdag mellan 13-16.30 kan barn i alla åldrar delta i lek, skapande och racketsporter bakom Flemingsbergs kyrka. Det bjuds på pinnglass och frukt. Om det regnar blir det filmvisning inomhus.

Rådsparken

Varje torsdag anordnas yoga, zumba, jympa, styrka- och konditionsträning i Rådsparken. Alla är välkomna att delta, oavsett träningsvana. Träningen startar klockan 17.30.

Skogås

På Badudden i Skogås håller Södertörns simsällskap gratis simskola under vecka 27 och 28. Det går både att föranmäla sig och att komma spontant. Klockan 12 hålls simskola för nybörjare, 12.45 för nivå 2 och 13.30 hålls en lite mer avancerad grupp. Klockan 14.30 finns möjlighet till märkestagning. Sommarsimskolan hålls även på Vårby strandbad.

Alla aktiviteter är gratis!

Lär dig rulla. I år kommer det gå att lära sig åka skateboard i Bredäng i sommar. Foto: Claudio Britos

... och det här händer i grannorterna

Även Skärholmen bjuder på en spännande sommar, om du kan tänka dig att ta dig över kommungränsen för fler roliga aktiviteter.

Sätrabadet

1–18 juli, Sätra strandbad: Klockan 13–19 varje vardag erbjuds mängder av sommaraktiviteter för alla åldrar.

Bland annat kanot­uthyrning, boule, kubb, danslekar och dj-skola.

Parkteatern

19 juni, Bredäng: Klockan 11.00 kan alla barn över fyra år ta del av Clownen Manne & Co. Klockan 13 bjuder Marionetteatern på en föreställning för alla åldrar.

24–25 juni, Bredäng: Elvira Madigan klockan 19.00.

25 juni, Skärholmens torg: ”On The Cusp” klockan 16.00.

21 augusti, Parkleken Kulan: Barnföreställningen ”Den lille girige” klockan 9.30 och 10.45.

Fryshuset – fritids

Under hela sommarlovet arrangerar Fryshuset sin sommarlovsverksamheten Lovely days. I Bredäng arrangeras bland annat skateboardskola, dans och fotboll. I Vårberg odling, fotboll-och dansskola. Hela schemat finns på Fryshusets hemsida.

Kulturhuset i Skärholmen

13–14 och 17–18 juni, Dag­kollo med framtidstema: Temat för kollot är framtid och aktiviteterna allt från att laga mat, skapa tillsammans och prata framtid till att låna böcker eller ”bara” hänga. För dig mellan 10-13 år.

17–20 juni, Filmkollo: Skärisbiografen och Podium kultur arrangerar filmcamp för 13–16-åringar. De medverkande får en introduktion i filmhistoria, gör en egen kortdokumentär, testar på skådespeleri, fotografi, ljuddesign och att regissera. Föranmälan till filmcamp@podium­kultur.se krävs.