Michael Bäckman försöker använda sig av så mycket svensk och närproducerad mat som möjligt. Foto: Elin Salenstedt

Så får prisade skolkocken barnen att äta vego

I Annerstaskolan går den vegetariska maten hem bland barnen. Kökschefen Michael Bäckman lagar maten från grunden – och barnen äter upp. – Det här är min favoritmat, säger eleven Ahmed Mohammed.

  • Publicerad 18:29, 1 feb 2018

Den 1 februari infaller den vegetariska dagen, en dag som är till för att minska konsumtionen av kött. Men på Annerstaskolan är det som vilken torsdag som helst.

– Vi använder oss inte av ”köttfri måndag” eller så. Vi serverar mat. Ibland med kött, ibland vegetariskt, säger kökschefen Michael Bäckman.

När HuddingeDirekt är på besök serveras falafel, en av de mest populära rätterna på menyn. I skolmatsalen ringlar kön sig lång och elever flockas kring vitlökssås och couscous.

– Det här är min favoritmat, säger eleven Ahmed Mohammed.

Hans klasskompis Danial Georgis tycker också om maten.

– Jag blir glad av maten här, säger han.

Lagar mat från grunden

Sedan Michael Bäckman började arbeta på skolan 2006 har han infört sin matfilosofi. Han vill inte sätta en stämpel på maten, utan lagar ordentlig mat från grunden.

– Så fort man börjar peka finger så reagerar ju barnen. Det är mycket bättre att bara servera maten som den är, utan att sätta etiketter på den.

Han tror att det blir mer problematiskt när man börjar dela upp maten utifrån barn- och vuxenmat. Och vill istället fokusera på att servera god och näringsrik mat.

– Föräldrar har ofta en fix idé om att barn vill ha hamburgare och tacos. Och så fort barnen klagar på skolmaten får de pengar av föräldrarna för att köpa skräpmat, säger han.

För att få bukt med problemet arbetar köket med transparens. De finns på de flesta sociala medier och lägger ut filmer på youtube. Där visas allt från tillagning till ingredienser.

– Vi vill att både föräldrar och elever ska kunna informera sig själva och se vad vi faktiskt gör här i köket. Och syns man inte, så finns man inte.

Michael Bäckman vill inte bara få in den vegetariska maten som en naturlig del i kökets utbud utan arbetar också klimatsmart. I kökets skafferi fylls hyllorna upp med svenska bönor och baljväxter.

– Jag försöker, i den mån det går, att använda mig av svensk och ekologisk mat. Idag har jag till exempel gjort falafeln på gula ärtor från Sverige, istället för kikärtor som importeras, berättar han.

Rissmet blir biff

Förutom att köpa in svenska råvaror försöker också köket få så lite svinn som möjligt. I kylrummet visar Michael Bäckman upp ett bleck med rissmet som senare ska bli en vegetarisk biff. Han kom på receptet efter ett missöde med en för fast risotto.

– Smaken var ju bra men konsistensen för hård. Så istället för att slänga den blev det en biff. Och den blev jättegod, berättar han.

Vad tycker du om skolmaten?

Danial Georgis: – Jag blir glad av maten, men min favoriträtt är spaghetti!

Astera Jabar: – Jag tycker att den vegetariska maten i skolan är god.

Ahmed Mohammed: – Jag tycker om all mat men det här är min favoritmat.