Lars-Göran Averstedt berättar om sin Ica-butik som gick från kaos till poppis mötesplats. Foto: Sacharias Källdén

Så fick Hökarängen sitt ”Bomben”

Brukar du handla på "Bomben"? Då kanske du undrar var det explosiva namnet kommer ifrån. Vi fick svaret från butikschefen Lars-Göran Averstedt – som gör sitt sista arbetspass den 30 april.

  • Publicerad 19:00, 6 feb 2019

I över 40 år har Lars-Göran Averstedt bossat på Ica i Hökarängen, först tillsammans med sin bror Leif och sedermera på egen hand. I dagarna utnämns hans efterträdare, men än finns det krut i gubben.

– Jag tänker inte besöka butiken efter pensionen. Eller jo, kanske om de ringer och behöver hjälp, säger Lars-Göran.

Förutom den nitiska kärleken till jobbet är Lars-Göran en sportfåne som hunnit beta av både fotboll, maraton och innebandy. Kanske är det en sådan sund livsstil som krävs för att man ska stå pall för det han var med om en tisdag för 37 år sedan? Det som skulle ge Ica Bomben dess populära namn.

– På plats i affären var jag och en kassörska. Ett handfat skulle bytas ut och en rörmokare hade ringts in för att stänga av vattnet i källaren. Rörmokaren märkte att det luktade gas i kulverten och gasverket fick kallas till butiken, berättar Lars-Göran.

För att komma åt läckan användes en grävskopa. Det var då gnistbildning uppstod.

– En tryckvåg gick genom huset, hela golvet lyfte och alla varor skadades, säger Lars-Göran.

Lars-Göran Averstedt i personalrummet. Foto: Sacharias Källdén

Både Expressen, Dagens Nyheter och Radio Stockholm rapporterade om den dramatiska händelsen. Foto: Sacharias Källdén

Smällen inträffade tidigt på eftermiddagen när få människor besökte butiken och fantastiskt nog skadades ingen. Affären fick däremot stänga i ett halvår och när det var dags att återöppna butiken fick Lars-Göran en idé.

– Vid det laget hade butiken ett så intetsägande namn, den hette Ica Jour. Jag ville ha något roligare och då blev det Ica Bomben, säger Lars-Göran.

Namnbytet blev en succé. När Lars-Göran rör sig bland kunder som pratar i mobil hör han hur de säger "jag är på Bomben", inte "jag är på Ica". Själv är Lars-Göran på Bomben mest hela tiden. Hans jobbschema är häpnadsväckande: sju dagar i veckan, från 7 till 20.

– Det måste vara för att jag har ett sådant kontrollbehov, jag vill jämt vara med. I lördags var det Ica-fest och jag var den enda som gick till jobbet dagen efter, säger han.

Personligt. I diskrummet hänger en bild på Lars-Göran Averstedts fru på väggen. De träffades i Hökis och har varit tillsammans sedan högstadiet. Foto: Sacharias Källdén

En annan förklaring kan vara att det endast är fem minuters promenad mellan hemmet på Rottnerosbacken och butiken på Tobaksvägen. Även om Lars-Göran fått erbjudanden om jobb i andra butiker så har han aldrig velat lämna tryggheten i Hökarängen. Det var här han växte upp, och det var också här han träffade sin blivande fru Isabell. Då var han 15 och hon 13, och i dag har paret två barn och tre barnbarn. Även när det gäller frugan har Lars-Göran historier från butiken:

– En gång när Isabell var på besök satt en a-lagare utanför och muttrade "hon som är så snygg, vad ser hon i honom?". Då svarade hans kompis "det är bara för att han är Ica-handlare!".

Nu enkelriktas cykelbanorna på Liljeholmsbron

Nyheter Ska breddas när bron renoveras i framtiden Från och med idag, 19 augusti, är cykelbanorna på Liljeholmsbron enkelriktade.måndag 19/8 15:07

Så ska GT Söder hantera flytten

Nyheter Tränaren: "Kan inte klaga" Snart drar handbollssäsongen igång. För GT Söder innebär detta att hemmamatcherna framöver kommer att spelas i Eriksdalshallen. Men laget kommer få träna i både den nya hallen och den gamla,...måndag 19/8 14:17