HELA HANDEN. Gustav ger tydliga direktiv, Foto: Sara Ringström

Så fick Huddingeskolan Sveriges bästa raster

Fotbollsplanen är inte längre bara killarnas. I Huddinge hittar vi Gustav Sundh, Sveriges bästa fritidspedagog. På några månader har han fått barnen i Glömstaskolan att leka över årskurs- och könsgränser.

  • Publicerad 09:39, 13 nov 2017

En låg morgonsol får den frostbitna ängen intill Glömstaskolan att gnistra. Klockan är 09.20 och några enstaka barn i overall springer över skolgården. Det är nollgradigt och kanske för kallt för att skolgården ska kunna vakna.

Då strömmar R'n'B-musik ut över lekplatsen. Drake. Över skolgården går landets bästa fritidspedagog, Gustav Sundh, med stadiga steg och en megafon mot munnen. Bredvid drar en kille på en högtalare och i hälarna springer ett stort gäng barn i gula västar.

På några minuter förvandlas skolgården. Några slinker upp till skogen, en del börjar klättra i klätterpyramiden. De flesta följer Gustav till fotbollsplanen. Den delas snabbt upp i fotbollssidan och dragkampssidan efter Gustavs megafondirektiv.

– Sedan Gustav kom hit har vi organiserade aktiviteter varje dag. Som vanligt har vi fri lek och fotboll, men varje rast är det också minst en vuxenstyrd aktivitet, säger Sandra Eriksson, hälsopedagog på Glömstaskolan. Och hon har märkt en tydlig skillnad.

REPORTAGE. Så blev biblioteket samhällets sista utpost

Sveriges bästa fritidspedagog

Förra veckan blev Gustav Sundh utsedd till årets lärare i fritidshem (fritidspedagog) på Skolforum, landets största lärarmässa. På Glömstaskolan kallar man honom "skolgårdslärare". Han är en förstelärare som fullt ut jobbar med skolgården, raster och fritid.

Hans recept: schemalagda och av vuxna organiserade aktiviteter varje rast.

Hos barnen är uppskattningen tydlig. De flockas runt Gustav, ropar hans namn. Och han ropar deras.

– Sara, Elly, vill ni vara med?! ropar han till två flickor som står vid sidan om.

De hoppar in på den förlorande sidan i dragkampen och plötsligt vänder lagets tur. Repet dras i allt högre fart åt deras håll och laget utstöter ett gemensamt lyckotjut samtidigt som killar och tjejer ur olika årskurser ramlar över varandra som plockepinn.

Samtidigt som Gustav håller stenkoll på dragkampen ser han vad som händer runt omkring. Han ropar in de som kanske vill vara med men inte riktigt vågar ta steget in i leken.

– Om jag har en dålig dag så kommer Gustav och säger hej, säger Elin som tittar på från sidlinjen.

Foto: Sara Ringström

Gustavs recept för bra raster

1. Var närvarande, obeservant och uppsökande.

2. Bygg vidare utifrån vad som redan pågår på skolgården. Etablera platser för gemensam lek.

3. Införliva barnen i leken. Låt de vara med och styra.

Den starkes rätt

Det är ingen slump att Gustav organiserar lekar på just fotbollsplanen. När han kom till skolan i augusti identifierade han direkt ett klassiskt problem. Fotbollsplanen var fotbollkillarnas plats och där uppstod mest konflikter.

– Om man har styrda lekar så lär man sig hänsyn, respekt, lyhördhet, flexibilitet. Allt det där som företag eftersöker, säger han och skrattar till.

Det handlar om att få barnen att fungera i grupp och förbereda dem för det samhälle som väntar dem när de blir äldre.

– Om jag inte hade styrt upp leken hade de kanske lärt sig andra saker. Att man antingen vinner genom att vara stark och mobbas eller att man lär sig att hålla sig undan.

Skolan utan klassrum

Glömstaskolan är skolan utan klassrum, korridorer och bänkrader. Skolans pedagogik har gjort den känd även utanför Huddinges gränser. På skolgården utmärker de sig med mycket musik och många närvarande vuxna. Där finns socialpedagoger, fritidspedagoger och en hälsopedagog.

Snart invigs skola utan klassrum

– Vi vill först och främst se till att alla barn fungerar. Ge dem en trygghet och en lust att komma hit. Det är vår huvuduppgift. Sedan kan vi börja med det andra lärandet, säger Gustav.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.