Balkanbandet Fest i byn, Bredängsrapparen Malcolm och Marit Bergman vara bara några av alla som uppträdde på Skärholmens 50-årskalas. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Så firade Skärholmen sina 50 år

I lördags firade Skärholmen 50 år sedan centrumet officiellt invigdes av prins Bertil. Men istället för kungligheter var det föreningar och 127-bor som stod för festen den här gången.

  • Publicerad 16:52, 10 sep 2018

Stora delar av området omkring Skärholmen centrum fylldes i lördags upp av 40 lokala föreningar, dans, musik, loppis och mat från flera av världens hörn. Anledningen: att det gått 50 år sedan Skärholmen centrum invigdes av prins Bertil.

De flyttade från innerstans slum till Skärholmen

Vi dök in i folkfesten – häng med.

Leona och Simona passade på att måla en tavla på Skärholmens 50-årsfirande. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Det gjorde även Simon Islam, som målade "En sol, himmel och lite vadsomhelst". Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Rami Benmabrouk gjorde sig en fågelholk. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

På Bredholmstorget, vid Skärholmens gymnasium, hände en stor del av alla aktiviteter. Här fanns flera av 127-områdets föreningar samlade och bjöd på allt ifrån mat och prova på-aktiviteter till fågelholksbyggande och musik- och dansuppträdanden.

QUIZ: Vad kan du om Skärholmens historia?

Vid föreningens Folk i Skärholmens station håller Simon Islam på för fullt med att måla en tavla. Hans pappa Amirul berättar att de bott i Skärholmen sedan 1993.

– Vi trivs så bra här. Alla mina barn är födda här och har gått på Västerholmsskolan, min äldsta son går på universitetet nu. Jag hoppas att vi ska kunna bo kvar här så länge vi lever, säger han.

Idag inleds kulturhösten i Skärholmen

"Vi är så glada att vi har Skärholmen bredvid oss, annars hade det inte funnits så mycket socialt liv i området. Nu kan vi bara promenera hit när vi vill", säger Sätrabon Iyad Yara som passade på att ta ett parti schack mot dottern Rajha. Andra fick möta internationella stormästaren Pia Cramling. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Kring flera bord har schackföreningen SK127 ställt upp schackbräden och de som vågar får möta stormästaren Pia Cramling. Ordförande Johannes Haddad tycker att såna här evenemang borde hållas oftare.

– Att stå här ger mig gåshud. Här får människor träffas, det är så mycket kärlek och förståelse. Det är sånt här som bryter isolering och utanförskap, det får Sverige och förorten att blomma ännu mer. Och det är verkligen kontrasten till vad som ibland målas upp om våra områden i tidningar, säger han.

– Det borde inte vara omöjligt att göra det här en två-fyra gånger om året, för folk behöver kärlek och att träffas. Och här är det jättelätt att hitta nya sammanhang och träffa nya människor, säger han.

Rijad Nomanovic... Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

... och Nihad Subasic i Swedish Mektebs scoutkår bjöd på fågelholksbygge under Skärholmens 50-årsdag... Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

... samtidigt som etiopiska föreningen Biru Tesfa bjöd på etiopiskt kaffe och godsaker... Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

... och Skärholmens moské serverade köfte. "Det här är en historisk dag för Skärholmen. Och det är klart att vi är med på firandet, vi har funnits här i 30 år, vi känner att vi är en del av Skärholmen", säger ordförande Cihan Tümtürk. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Solomon Halefon, ordförande i etiopiska föreningen Biru Tesfa, berättar att de firar dubbelt. Skärholmens 50-årsdag sammanfaller nästan med det etiopiska nyåret den 11 september.

– För 50 år sedan var det inte så många invandrare här, nu finns alla olika länder här. Det är roligt. Och ett bra exempel på integration – vi lever alla tillsammans, våra barn är trygga här, och det finns jättemycket kulturell erfarenhet här. Vi är från Etiopien, andra är från Irak eller Iran och vi lär oss hela tiden av varandra, säger han.

Västafrikansk dans... Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

... indisk folkdans... Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

... och systrarna Sahin var några av alla som uppträdde. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Farida Afallah har bott i Skärholmen sedan 80-talet och passade på att sälja lite saker på jubileumsloppisen. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

– Vad kostar de där?

Skärholmsbon Farida Afallah lägger huvudet på sned och tittar på de två lyktorna en av loppisbesökarna pekar ut.

– 30 kronor?

– 25?

Hon funderar en stund.

– Okej!

Farida berättar att hon är där och hjälper sina döttrar att sälja överblivna grejer. Och hon tycker 50-årsfirandet är toppen.

– Det är så roligt att vara här. Det är en massa folk och kultur. Och så kan man bli av med grejer som man själv inte behöver, men som andra kanske längtar efter, säger hon.

Vårbybon Gull-Britt Larsson som kikar in Faridas bord, tycker att det borde vara loppis oftare här.

– Det är ju såna stora ytor här, jag tror att en loppis skulle vara bra för centrumet. Det blir mer trevligt och folkligt och att återbruka grejer är ju bra för miljön, säger hon.

"Allt är bäst"

Farida, som bott i Skärholmen sedan 80-talet, tycker att området har förändrats mycket under den tiden hon bott här.

– Jag älskar Skärholmen! Och jag tycker bara det blir bättre och bättre, med grönsakstorget, alla butiker och massa mat. Vad som är bäst med Skärholmen? Allt är bäst!

Vårbybon Gull-Britt Larsson tycker det borde vara loppis oftare i Skärholmen. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

"Vi säljer grejer för att kunna åka på en lagresa. Man får bestämma själv hur mycket man vill betala för sakerna", säger Faruh från Svensk-Palestinska FF, som hade ett av loppisborden. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus