Utdraget. Så här såg det ut vid fjolårets utspring vid Solna gymnasium. I år väntar en mer utdragen process under flera timmar. Foto: Leif Oldenburg

Så firas studenten i Solna och Sumpan

Annorlunda firande väntar Solnas och Sundbybergs studenter. Bland annat väntar schemalagt utspring under flera timmar.

  • Publicerad 11:31, 12 maj 2020

Det viktigaste har varit att säkerställa att vi undviker smittspridning.

Bara några veckor återstår av det som för många har blivit en minst sagt annorlunda sista vårtermin för årets tredjeårselever på gymnasiet. Hur skolorna väljer att göra på själva studenten är lite olika beroende på hur många elever som berörs.

I Solna gymnasium finns åtta avgångsklasser med 25 till 30 elever i varje. Där har en alternativ lösning tagits fram i samråd mellan studentkommittén, elevgrupper och skolledningen, för att ge studenterna ett så bra avslut som möjligt.

– Det viktigaste har varit att säkerställa att vi undviker smittspridning, men ändå får ett firande och en avtackning av eleverna, säger Johan Sigstedt, rektor.

Utspring hela dagen

Bland annat ska avgångseleverna samlas en klass i taget för en avslutningsceremoni och sedan ett utspring. Utspringen sker under hela dagen mellan klockan 9 och 16.

För studenternas anhöriga finns restriktioner. Varje elev får maximalt ha mes sig max tre personer till skolan och de uppmanas att komma precis innan utspringet för att undvika folksamlingar. De som möter studenten ska vara närstående som bor eller lever med studenten.

– Vi har fått positiv respons från föräldrarna och det verkar som att eleverna också tycker att det här bli bra, säger Johan Sigstedt.

En fotografering kommer även att arrangeras, men det blir individuellt och sedan redigeras fotona till en gruppbild.

Johan Sigstedt känner att de vidtagna åtgärderna ska vara tillräckliga och hoppas att de respekteras.

– Vi har en ganska stor skolgård, säger han.

Så gör några andra gymnasier

Sankt Martinskolan

”Det blir ingen traditionell studentavslutning i år. Årskurs 3-eleverna som tar studenten kommer att ha avslutning klassvis i skolan eller utanför skolan uppdelat på olika tider från och med 5 juni till 9 juni. Eleverna har fått vara med och planera sina avslutningar tillsammans med sina lärare och mentorer så det ser lite olika ut”, säger Carina Hasselrot rektor.

Haga VIP, Gymnasiesärskola

”Vi har i år endast sju studenter och gör ett minifirande för dessa, vi har ju en annan målgrupp och vårt firande är alltid minimalt då eleverna har svårt för förändringar”, säger Malin Regouw, rektor.

Peabgymnasiet

”Vi väntas ta beslut om årets student den 22 maj”, säger Katarina Lindeman-Andersson, rektor.

Psykologigymnasiet

”Vi kommer ha ett "utspring". Vi har bara 20 studenter i år. Vi kommer att vara i Hagaparken hela tiden. De kommer att få hålla avstånd och vi har skickat hem ett brev med information till anhöriga att det bara är en som får ta emot studenten. Sen kan det vara fler som vill vara med, men de får stå mycket längre bort så att det inte blir en folksamling”, säger Annika Melin, rektor. 

Ingridskolan

”Vi väntas ta beslut om årets student den 22 maj”, säger rektor Ingrid Svedin, rektor.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt