Buss 550 får nu 15-minuterstrafik på kvällar och helger för att synka med pendeln. Kristoffer Tamsons (M) och Malin Karlsson (MP) vill öka busstrafiken ännu mer i Järfälla i takt med bostadsbyggandet. Foto: Linda Gren/Fredrik Hjerling/Ylva Bergman

Så förändras busstrafiken i Järfälla

Det blir ett helt nytt linjenät i Viksjö. Barkarbystaden får tätare busstrafik och 541:an får fler avgångar och ska synka bättre med pendeln. Det är flera förändringar för Järfällas busspendlare att hålla koll på i december.

  • Publicerad 18:59, 29 okt 2017

Vi är tydliga med att avgångar till och från Barkarby kommer att utökas i takt med byggandet i området.

Den 10 december träder de nya tabellerna i kraft och det blir en hel del förändringar i Järfälla. En helt ny busslinje, 564, kommer att köra Jakobsberg-Viksjö-Jakobsberg. Busslinjen delas upp i två, 564H och 564V som kör turen åt varsitt håll.

Den ersätter gamla 551:an och 552:an, som alltså läggs ner, trots kritiken från många Viksjöbor när det första förslaget presenterades i våras.

– De gamla linjerna var oförutsägbara och gick glesare. Nu blir det betydligt tätare trafik, det är en förbättring, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Samma restid

Efter en överenskommelse mellan alliansen och Miljöpartiet i landstinget satsar men man nu 110 miljoner kronor på busstrafiken i länet.

– Totalt i länet talar vi om 28 000 fler bussavgångar. En del av detta kommer Järfällaborna och Viksjöborna att få ta del av, säger Kristoffer Tamsons.

Restiden för Viksjöborna till pendeln blir enligt SL i stort sett samma som idag. Förändringen ska också ge fler turer och bättre passning till tågen i Jakobsberg för boende i både Viksjö och västra Jakobsberg. Det blir dock ingen direktkoppling från Viksjö till Barkarby station. Men enligt landstingets förslag bör man se över linjenätet igen när till- och ombyggnationer i Barkarby är klara.

– Vi är tydliga med att avgångar till och från Barkarby kommer att utökas i takt med byggandet i området. Vi kommer att fortsätta ha en dialog med Järfälla kommun om det, säger Kristoffer Tamsons.

Pendeln påverkar

553:an blir kvar men får ändrad körväg och delas också in i två enligt samma princip som 564:an. Både 564:an och 553:an passas till pendeltågen på Jakobsbergs station.

Pendeltågets Bålstalinje går från 30- till 15-minuterstrafik vilket även får effekter för busstrafiken. Både 550 som går mellan Barkarby och handelsplatsen, och 541 som går mellan Vällingby och Jakobsberg får fler turer för att synka med pendeln.

– Det är viktigt för att folk ska kunna resa smidigt till den största privata arbetsplatsen i kommunen (Saab, reds anm) och handelscentra, säger Malin Karlsson, trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Detta händer

Pendeltåget

Stomtrafiken kommer att kompletteras med en högtrafiklinje till och från Kallhäll, vilket ger fler avgångar under rusningstrafik.

Linje 541

Linje 541 kommer fortsatt trafikera Jakobsbergs station – Vällingby, och kommer att få utökat utbud då pendeltrafiken ökar.

Linje 550

Linje 550, Barkarby-Barkarby handelsplats-Barkarby, får 15-minuterstrafik under vardagskvällar och helgkvällar för att synka med pendeltåget.

Linje 551 och 552 läggs ned

Linje 551 och 552 läggs ned och ersätts av en ny linje som går i båda riktningarna. Linjen delas upp i 564H och 564V.

Linje 564Htrafikerar Jakobsbergs stn-Kvarnvägen-Viksjöleden-Kärrvägen-Nyårsvägen-Rågången-Viksjöleden-Traktorvägen-Andebodavägen-Bruttovägen-Viksjöleden-Mälarvägen-Järfällavägen-Jakobsbergs stn.

Linje 564V trafikeras i motsatt riktning.

De trafikeras med 20-minuterstrafik i högtrafik och 30-minuterstrafik i mellantrafik och kvällstid. Vid 30-minuterstrafik avgår linjerna inte samtidigt från Jakobsberg utan med en en kvarts förskjutning mellan respektive avgång.

Linje 553 blir 553H och 553V

Linjen får en ändrad körväg och går i båda riktningarna, och görs om till 553H och 553V.

Linje 553H kommer att trafikeras som nuvarande 553 men kommer istället att gå till och från Jakobsbergs station.

Linje 553H trafikerar Jakobsbergs stn-Järfällavägen-Mälarvägen-Viksjöleden-Viksjö C-ViksjöledenHummelmoravägen-Viksjöleden-Järfällavägen-Jakobsbergs stn. Linje 553V kommer att trafikeras i motsatt riktning.

Linjerna trafikeras med 15-minuterstrafik under högtrafik och 30-minuterstrafik under mellantrafik, alternativt fortsatt 15-minuterstrafik under vardagar. Under eventuell 30-minuterstrafik avgår linjerna inte samtidigt från Jakobsberg utan med en en kvarts förskjutning mellan respektive avgång.

Linje 560

Linje 560, Upplands Väsby station – Kallhälls station – Jakobsbergs station, kommer att få en utökad turtäthet under mellantrafik på sträckan Upplands Väsby-Kallhäll.

Fotnot: Med högtrafik menas vardagar cirka kl. 06-09 och kl. 15-19. Med mellantrafik menas vardagar cirka kl. 09-15 och kl. 19-21 samt lördag och söndag cirka kl. 09-19. Övrig tid är lågtrafik.

Källa: Trafikförvaltningen i landstinget

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Nyheter Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35