Martina Eriksson och Therese Holst välkomnar vill se mer torgliv och restauranger när Eneby torg ska växa. Foto: Roffe Andersson / Kevin Wedin

Så förändras Enebyberg - här är byggnaderna som kan rivas

Nya bostäder, fler butikslokaler och ett nytt torg - det är vad som väntar när man ska börja bygga vid östra Eneby torg. – Vi planerar att det ska se ut som på andra sidan torget, säger David Grind på Danderyds kommun.

  • Publicerad 17:07, 21 feb 2017

Det är opersonligt, mer som en enda stor parkering

Enebyberg ska förändras och det med råge. I samråd med flera olika byggherrar håller Danderyds kommun nu på att se över hur nuvarande Eneby torg, inom några år, ska knytas ihop med ett helt nytt torg på östra sidan Enebybergsvägen.

Projektförslaget innehåller en total byggyta på cirka 40 000 kvadratmeter och i det inkluderas bostadslägenheter, ett gruppboende, en förskola och nya lokaler anpassade för handel.

– Vi planerar att det ska se ut som på andra sidan torget, flerbostadsbebyggelse i samma skala, där våningshöjden trappas ned mot närliggande villor. Tanken är att det ska bli en helhet, säger David Grind, plan- och exploateringschef på Danderyds kommun.

Vill ha livligare miljö

Martina Eriksson och Therese Holst bor i Enebyberg och de välkomnar en livligare stadsdel och har förslag på hur de skulle önska att torget utvecklas i takt med området.

– Vill man gå i butiker åker man ju ofta till Täby men någon mer restaurang, lite större variation och lite mer liv på torget, säger Martina.

– Torget är ganska intetsägande nu, fler uteserveringar, fler grönytor och torghandel, tillägger Therese.

Lokalen där Enebybergs Antik låg fram till nedläggningen i vintras. Foto: Roffe Andersson

Gamla byggnader ersätts med nya

Förslaget innebär att flera av de byggnader som finns inom området ska rivas och ersättas av liknande bebyggelse som vid västra Eneby torg.

Närmast Enebybergsvägen föreslås högre bebyggelse med cirka fem våningar och österut trappas husbyggnaderna ner till tre våningar. Vissa delar kan uppföras i sju våningar.

– Att få till fler bostäder i kommunen är ett uttalat mål. När vi gör det så har vi en hög ambition kring den allmänna platsen - vi ska inte bara bygga bostäder, vi vill skapa en trivsam miljö för hela Enebyberg med lokaler i bottenvåningarna. Det blir som ett nytt lokalt centrum.

Claudia Palm har arbetat på Eneby torg i 20 år. Foto: Kevin Wedin

"Som en enda stor parkering"

Claudia Palm har drivit tobaksbutik i Enebyberg de senaste 20 åren. För hennes verksamhet har hon väntat att det ska bli fler bostäder i närheten.

– Det är ju väldigt bra om det blir fler bostäder här, det behövs för torget. Idag åker många av våra kunder till Täby centrum eller till Enebyängen, så det skulle kunna gagna oss.

Och enligt henne har det nuvarande torget inte blivit som hon trodde.

– Det är opersonligt, mer som en enda stor parkering och inte lika gemytligt som det var tidigare.

Kommunen själv äger marken längs Byggare bergs väg och några övriga plättar inom området som ska bebyggas. Man räknar med att dra in cirka 84 miljoner kronor på försäljningen.

Under våren ska byggnadsnämnden ta beslut gällande en detaljplan och på sikt hoppas man att bygget, i bästa fall, kan starta i slutet av 2018 - annars 2019.

QUIZ Vad kan du om sportlovet?

Nyheter Testa dina kunskaper i vårt quiz Nu är sportlovet här! Men isarna har inte lagt sig och snön gör inte trädgrenarna tunga. Så ta det lugnt i stället, gör en kopp te och utmana vännen, sambon eller barnen på ett sportlovsquiz.fredag 21/2 16:05

Nytänt hopp om ny slalombacke i Norrort

Nyheter Beslut kan komma innan sommaren Täby slalomklubb hoppas att en skidbacke i Ullnabacken är inom räckhåll när beslut från Mark- och miljödomstolen kommer.fredag 21/2 16:03
Stockholm Direkt