På gång. Byggen planeras vid Vitabergsparken, Lundagatan och Mallongenparken nedanför Nytorget. Foto: Utopia Arkitekter (vänster och överst) och Belatchew arkitekter (nederst till höger)

Så förtätas Södermalm – här är sju aktuella byggen

Trodde du Södermalm var fullt? Tänk om. Det finns plättar kvar att på bygga på. Här är sju aktuella projekt att ha koll på i år.

  • Publicerad 09:50, 8 feb 2016

Södermalm växer och det blir allt svårare att hitta byggbar mark i stadsdelen. Trots det pågår ett flertal stora projekt som alla kan bli verklighet.

– Det är till stor del färdigbyggt på Södermalm men det finns fortfarande ställen man kan bygga på, så vi tittar ju naturligtvis på de platserna. Oftast handlar det då om så kallade in-fill projekt där man kompletterar med en byggnad, säger Christina Winberg, projektledare på Exploateringskontoret.

Flera projekt har under det gångna året tilldelats markanvisningar av Stockholms stad och väntar nu på att få en handläggare för vidare detaljplanearbete.

Ett av dem är Malongenparken vid hundrastgården intill Nytorget där cirka 20 hyresrätter planeras.

– Det mesta i de här processerna är knepigt och tar tid. De som bor på Södermalm är väldigt intresserade av sin omgivning och det gör att det kan dra ut extra på tiden. Men så är det i hela Stockholms stad, där har alla väldigt mycket synpunkter, säger Christina Winberg.

Kan det bli aktuellt att bygga på höjden?

– Det kan i framtiden var aktuellt på sina ställen så det är något vi tittar på. Men där finns det hårda begränsningar att ta hänsyn till vad gäller exempelvis inflygningar. Därför är det svårt att bygga högt, säger Christina Winberg.

Foto: Utopia Arkitekter

Färgarplan

Cirka 50 nya bostadsrätter planeras i kvarteret Färgarplan. Husen, som planeras att byggas i trä, ska placeras vid en obyggd elnätsstation vid Tengdahlsgatan och Barnängsgatan invid VItabergsparken. Start-pm är godkänt och detaljplanearbetet har påbörjats. 

Foto: AQ arkitekter

Kvarteret Persikan

Där SL:s stora bussdepå ligger i dag planeras sju kvarter med cirka 1170 lägenheter, två förskolor och en ny park. Har varit ute på samråd. Nu i avvaktan på att bussgaraget i Hammarbyhamnen ska färdigställas för vidare projektering. 

Foto: Nyréns arkitektkontor

Ersta sjukhus

Ersta diakoni ska bygga ett nytt sjukhus med entré mot Folkungagatan. Det ska i anslutning, mitt emot, även byggas 50-60 nya studentlägenheter för interna studenter. Detaljplanen är godkänd. 

Foto: Utopia Arkitekter

Lundagatan

Här planeras 17 stadsradhus på en slänt längs övre och nedre Lundagatan. Stockholms stad har beviljat en markanvisning och projektet väntar nu på att få en handläggare inför detaljplanearbetet. Byggstarten är planerad till 2018.

Foto: Belatchew arkitekter

Malongenparken, Sofo

I den gamla hundrastgården invid Nytorget vill man bygga 20 nya hyresrätter. Projektet har fått markanvisning och väntar på att få handläggare och att detaljplan ska komma igång.

Och två byggen till fast utan skiss

Bergsgruvan

Vid Bergsgruvans park på Rosenlundsgatan intill Södra station planeras det att byggas 57 nya hyresrätter. Projektet innefattar även ett cykelgarage med plats för 700 cyklar. Har fått markanvisning och väntar på att tilldelas handläggare för detaljplan.

Bondesonen

På bergsklacken vid korsningen Renstiernas gata och Skånegatan planeras det för cirka 30 nya bostadsrätter samt en förskola. Projektet är markanvisat och väntar nu på ett start-pm inför detaljplanearbetet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.