Beatrice Kindembe, (S), ordförande i byggnads- och tillsynsnämnden, upplever att krögarna i Sundbyberg vill göra rätt. Foto: Mostphotos/Pressbild

Så funkar tillsynen av trängsel på Sumpans krogar

Sundbybergs nya tillsynsgrupp har ställts inför vissa problem vid inspektioner av stadens restauranger och uteserveringar. Men hittills har inga anmärkningar skickats vidare till smittskyddsläkare.

  • Publicerad 11:00, 8 maj 2020

De flesta har vidtagit åtgärder och tar gärna emot tips,

Sedan tre veckor har Sundbybergs stad en tillsynsgrupp som inspekterar så att restauranger och kaféer följer rekommendationerna som satts upp för att förhindra spridningen av coronaviruset. Till en början handlade tillsynsgruppens arbete om att informera om Folkhälsomyndighetens föreskrift 2020:9. Därefter har kontroller genomförts.

– De flesta har vidtagit åtgärder och tar gärna emot tips, säger Beatrice Kindembe (S), ordförande i byggnads- och tillsynsnämnden.

Hon nämner The Bishop Arms som exempel. Där har stolar tagits bort vid vartannat bord, något hon ser som ett bra sätt att distansera gäster från varandra.

Inga anmärkningar

Tillsynsgruppen har genomfört cirka 25 inspektioner och ställts inför vissa problem. Som när tio personer sitter tillsammans och ser sig som ett sällskap.

– Vi såg inga skäl att skicka anmärkningar vidare till smittskyddsläkare. Men det är tveksamt om det är ett sällskap när så många sitter tätt, säger Beatrice Kindembe.

Eva Jansson, vid miljöenheten i Sundbyberg, har huvudansvar för trängseltillsynen tillsammans med sex handläggare.

– Det finns inga klara regler för hur stort ett sällskap kan vara. Ändå är det viktigt med avstånd. Vi får in tips om att man har sett personer som sitter för tätt, säger Eva Jansson.

Hon fortsätter:

– Jag förstår att företagare är oroliga för sin existens, samtidigt tycker många i restaurangbranschen att det är bra att vi kommer. De vill göra rätt.

Mikael Ljuskvist driver två restauranger i centrala Sundbyberg.

– Vi sköter oss och placerar våra gäster med mellanrum. Är det fullt hänvisar vi till andra krogar och restauranger. Situationen är kämpig, vi har tappat omkring 70 procent av våra gäster, men som andra hoppas vi att det vänder, säger Mikael Ljuskvist.

Använder app

Sundbybergs stad har en app där felanmälningar kan göras.

Upplever man att det ser trångt ut på exempelvis en uteservering ser miljöenheten gärna att det informeras om detta i appen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Oklart när säsongen för lägre divisioner drar igång

Nyheter Förbundet inväntar nya besked från Folkhälsomyndigheten Svensk elitfotboll har fått grönt ljus för att starta säsongen. I skuggan av yppersta eliten inväntar dock 15 trupper i Västerort och Norrort klara besked.tisdag 2/6 16:53

Stort intresse för odling i låda

Nyheter Växtlighet. Sundbybergsbor får odla och skörda gratis i väntan på mötesplatser En liten låda full av möjligheter, det bjuds Sundbybergsborna på i Ursvik. Förra veckan var det säsongspremiär för den tillfälliga mötesplatsen för odling.fredag 29/5 15:38

Så ska Sundbyberg bli bättre på kultur för unga

Nyheter Platsgaranti i kulturskolan Kommunfullmäktige biföll på måndagen stadens nya kulturpolitiska program. Det innebär bland annat att alla barn ska få platsgaranti inom sex månader i stadens kulturskola.torsdag 28/5 16:43
Stockholm Direkt