Skyltat. Gästerna informeras om rökförbudet vid entrén, och servitrisen Nathalie Blomqvist upplever att de flesta känt till förbudet då det varit så mycket tal om det. Foto: Mikael Andersson

Så gick den första sommaren med rökförbud i Västerort

Sedan ungefär en månad tillbaka har det varit slutblossat på landets uteserveringar, liksom vid ingångar till restauranger, kaféer och butiker. Och ansvaret för att förbudet efterlevs, det ligger på ägarna. Men hittills har inga inspektioner gjorts av staden.

  • Publicerad 16:47, 7 aug 2019

Fimpar. Numera får uteserveringar inte ha askkoppar framme, vilket kan leda till fler fimpar på marken. Foto: Mikael Andersson

Sedan 1 juli råder det rökförbud på landets alla uteserveringar, och på den som hör till O'Learys på torget i Vällingby centrum, finns flera skyltar som påminner gästerna om rökförbudet.

– Vi valde att ha förbud från det att vi öppnade uteserveringen i våras. Då var det några som sa att 'förbudet gäller ju först från 1 juli!'. Men så fort juli började har folk själva gått ut från serveringen för att röka, berättar servitrisen Nathalie Blomqvist.

Frågetecknet har varit att veta hur långt ifrån uteserveringarna som gästerna ska gå för att få ta ett bloss.

– Det är svårt att veta exakt, men vi har sagt en liten bit ifrån, så att man inte står precis bredvid, säger Nathalie Blomqvist.

En bit bort, på Restaurang Baron vars uteservering vetter ut mot busstationen, har det inte heller varit några konstigheter under de första förbudsveckorna.

– Det har inte varit några problem, folk har vetat om förbudet och accepterat det. De har gått runt hörnet och rökt. Jag trodde att det skulle bli svårare faktiskt, säger ägaren Galip Kinali, som tillägger att de slopade askkopparna innebär mindre jobb för personalen.

En som inte gillar förbudet är Hamit Tebkas, delägare av restaurangen The Corner i Hässelby gård centrum, som har uteservering mot torget.

– Folk har börjat lära sig, men det har varit lite kämpigt. Ibland röker de vid ingången och vi får en del reaktioner när vi säger till. Men nu har vi beställt skyltar, säger han.

Hamit Tekbas säger också att deras gäster tyckte om att sitta på uteserveringen och äta mat, ta en öl och röka, nåt som inte går längre.

– Det är tråkigt för oss, det har minskat försäljningen, säger han.

Medvetenhet. "Så fort juli började har folk själva gått ut från serveringen för att röka", säger Nathalie Blomqvist på O´Learys i Vällingby centrum. Foto: Mikael Andersson

Restaurangen får skulden

På Sjöpaviljongen i Alviks strand upplever man inte att den nya lagen har ställt till med några problem. Annika Gillemo är hovmästare och berättar att folk verkar veta vad som gäller.

– Det är ingen som har klagat utan det har flutit på bra. Om det är någon som vill röka så har vi hänvisat dem så långt bort från restaurangen som möjligt, säger hon, men tillägger:

– Den här lagen ska ju skydda oss som jobbar här, men den är ganska luddig. Nu blir det ju att skulden inte läggs på rökaren själv, utan på restaurangen, fast det är rökaren som gjort fel, säger Annika Gillemo.

Många vill veta mer

Det är näringsidkarna själva som ansvarar för att se till att gäster inte röker på uteserveringarna, och i sin tur är det Miljöförvaltningen som ska se till att verksamheterna upprätthåller lagen.

– Det är ganska många som vänder sig till oss för klargörande om lagen och vad den innebär. Sen är det också ett antal privatpersoner som anonymt tipsat om att de sett någon röka, säger Monika Gerdhem, chef för Hälsoskyddsavdelningen.

Under sommaren inkom ett 30-tal anmälningar, säger Monika Gerdhem, men hon menar att flera är svåra att följa upp eftersom de ofta innehåller knapphändig information och än har Miljöförvaltningen inte varit ute och gjort inspektion.

– Vi måste få in lite mer underlag och utifrån den statistiken se om det finns en trend, att folk röker mycket på en viss tunnelbanestation eller uteservering, då kan vi göra en insats. Men än har vi inte sett något oroväckande, säger hon.

Det här säger lagen om rökförbudet

Från den 1 juli är det förbjudet att röka på uteserveringar och i anslutning till entrér till exempelvis restauranger, kaféer och butiker.

Restaurang- och kaféägare har numera en skyldighet att informera sina gäster om förbudet, och det ligger också på ägaren att se till att förbudet efterlevs. Ägare ska också plocka bort askkoppar och annat som kan uppmuntra till rökning.

Om någon röker trots tillsägelse, får personen avvisas av polis eller ordningsvakter.

Hur många meter ifrån en servering det är tillåtet att röka framgår inte i lagen.

Kommunerna har ansvar för att göra tillsyn av platserna som ska vara rökfria.

Källa: Folkhälsomyndigheten