Får städa mer. Ramazan Bircan på Restaurang Roma i Jakobsberg undrar vem som ska ta hand om alla fimpar, nu när askkopparna är borta. "Jag sopar lite här utanför, för att det ser trevligt ut, men egentligen är det inte mitt jobb", säger han. Foto: Mikael Andersson

Så gick första sommaren med nya rökförbudet i Järfälla

Sedan början av juli är det slutblossat på landets uteserveringar, liksom vid ingångar till restauranger, kaféer och butiker. Och ansvaret för att förbudet efterlevs, det ligger på ägarna. "Vem ska ta hand om fimparna?", undrar en restaurangägare i Jakobsberg.

  • Publicerad 16:39, 7 aug 2019

Kring Riddarplatsen i Jakobsbergs centrum ligger uteserveringarna tätt, och sedan 1 juli är där slutbolmat.

En av serveringarna tillhör Allstar Bar, där Gabriel Chamun är ansvarig. Han tycker att förbudet har fungerat bra.

– Nästan alla har känt till det, jag trodde att man skulle behöva säga till mer. Och folk har lyssnat om vi sagt till. Men jag kan tänka mig att det blir mycket fimpar utanför serveringen, säger Gabriel Chamun.

För i och med den nya tobakslagen får uteserveringar inte längre ha askfat på borden som tidigare, eftersom det kan tänkas uppmuntra till rökning.

Funkat bra. "Jag trodde att man skulle behöva säga till mer. Och folk har lyssnat om vi sagt till", säger Gabriel Chamun på Allstar Bar i Jakobsberg om nya förbudet. Foto: Mikael Andersson

"Hur många meter?"

Järfälla kommun har inte gjort någon tillsyn av rökning vid restaurangentréer eller på uteserveringar sedan lagen trädde i kraft, utan nästa tillsyn kommer att ske under tidig höst.

Däremot berättar Ann-Cathrine Bringner Berg, som är tillståndshandläggare i Järfälla, att hon fick en del samtal från restaurangägare inför att rökförbudet skulle börja gälla tidigare i sommar.

– Samtalen gick ut på hur många meter ifrån entrén eller uteserveringen man får röka. Det står ju inte i tobakslagen. Så vi diskuterade det ihop med länsstyrelsen, och kom fram till fem till tio meter, helst tio, så att man inte stör någon, säger hon.

På Allmogeplatsen en bit bort huserar Restaurang Roma, där Ramazan Bircan är delägare. Han tycker att det är för tidigt att veta hur resultatet av rökförbudet kommer att slå ut, men ser problem med fimparna som sprids för vinden.

– Visst har det funkat bra, folk går ut till gatan och röker och vi har inte behövt säga till. Men vem ska ta hand om fimparna, städningen? Ingen vet. Jag sopar lite här utanför, för att det ser trevligt ut, men egentligen är det inte mitt jobb, säger Ramazan Bircan.

"Får se vad framtiden ger"

Han menar att det var mer ordning och reda innan förbudet började gälla, när det fanns askkoppar och ställen att fimpa på, istället för på marken som nu blivit alternativet.

– Men vi får se vad framtiden ger. Snart är det vinter, haha, säger Ramazan Bircan.

På Restaurang Kallhäll har förbudet mestadels fungerat bra tycker ägaren Robil Demir.

– Vi har mycket familjegäster så förbudet är bra för oss, våra gäster har respekterat det och gått runt åtta meter ifrån för att röka.

– Nackdelen har varit om någon stannat och stått och pratat med våra gäster på serveringen och samtidigt rökt. Man vill inte förlora kunder som vill komma hit, så man har fått säga till väldigt försiktigt då, säger han.

Det här säger lagen om rökförbudet

Från den 1 juli är det förbjudet att röka på uteserveringar och i anslutning till entrér till exempelvis restauranger, kaféer och butiker.

Restaurang- och kaféägare har numera en skyldighet att informera sina gäster om förbudet, och det ligger också på ägaren att se till att förbudet efterlevs. Ägare ska också plocka bort askkoppar och annat som kan uppmuntra till rökning.

Om någon röker trots tillsägelse, får personen avvisas av polis eller ordningsvakter.

Hur många meter ifrån en servering det är tillåtet att röka framgår inte i lagen.

Kommunerna har ansvar för att göra tillsyn av platserna som ska vara rökfria.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Stockholm Direkt