GUBBÄNGEN. De funkisbostäder som på 40-talet anpassats för arbetarklassen är i dag heta byten för horder av innerstadshipsters. Foto: Stockholms Stadsmuseum: Holst /Montage

Så gick Gubbängen från arbetarbygd till hipsterparadis

Gentrifieringen av Gubbängen granskas av Moment Teater i ny hyperlokal metapjäs – om Gubbängen i Gubbängen av Gubbängen.

  • Publicerad 08:00, 8 okt 2016

"Den attraktiva adressen Getfotsvägen". Så kan det låta på mäklarsvenska när de funkislägenheter som ursprungligen byggdes åt arbetarklassen i förorterna, nu marknadsförs till välbeställda innerstadshipsters som hungrar efter "något större en bit ut". En kontrast som Andreas Boonstra, konstnärlig ledare för Moment Teater i Gubbängen, inte kunde låta gå obemärkt förbi.

– Gentrifiering och bostadsmarknad är vår tids största samtalsämnen. Men samtidigt som vi ojar oss över utvecklingen är vi alla samtidigt en del av den, jag själv också, säger Andreas Boonstra som nu sätter upp en pjäs om ämnet.

Gubbängen som nationell föregångare

Vox Humana. Den mänskliga rösten. Bakom den byggvåg av folkhemsfunkis som på 40-talet sköljde över Sverige, fanns en noggrant beräknad design som byggde på nya idéer om hur ett mänskligt bo skulle se ut. Köket skulle till exempel vara litet så att ingen skulle få för sig att använda det som sovplats och varje vuxen skulle ha minst en egen platsbyggd garderob till sitt förfogande.

Moment teater i Gubbängen sätter upp sin nya pjäs som handlar om bostadssituationen i Stockholm. På bild: Andreas Boonstra, Maria Selbing, Ludde Hagberg, Josefin Ankarberg & Joel Dannerup. Foto: Maja Brand

Foto: Maja Brand

Ludde Hagberg och Josefin Ankarberg gestaltar ett nyinflyttat par. Foto: Maja Brand

Först ut att anamma den nya bostadsmodellen var Gubbängen - vilket blivit utgångspunkt för Moment Teaters nya hyperlokala metapjäs.

– Den utveckling som jag sett här är väldigt påtaglig, när vi flyttade hit för bara sexton år sedan kändes det liksom som att komma till världens ände. Nu vallfärdar innerstadsborna hit. Tänk då vilka förändringar de sett som bott här sedan 40-talet, säger Andreas Boonstra.

"Hur blev alla såna yuppies?"

Vox Humana utspelar sig i ett bostadshus på Getfotsvägen, där ett nyinflyttat par med bebis på väg just pröjsat 3,5 miljoner för sin nya "funkispärla med bevarade originaldetaljer". I samma hus finns den gamla damen Maria, som bott i sin lägenhet sedan 1947 - då införskaffad till ett pris på 40.000 kronor omräknat till dagens penningvärde. I samspelet mellan deras olika verkligheter och villkor lyfts Gubbängens historia tillsammans med frågor om värderingar - ekonomiska såväl som ideologiska.

– Ja, man undrar ju hur vi alla kunde bli såna yuppies? Förr var det stort att ha en miljon i lån, nu är det som att ha ett par skor. Och vi har inget annat val om vi ska ha någonstans att bo, säger Andreas Boonstra och fortsätter:

– Samtidigt är det ett ständigt dealande mellan vad vi vill ha och vad vi har råd med. Och vad gör det egentligen med oss att vara belånade upp över öronen? Det där vill vi peta i.

Skämskudde medtages

Vox Humana handlar om Gubbängen, utspelar sig i Gubbängen och spelas på en teater i Gubbängen. Därför är det kanske inte konstigt att pjäsen redan rönt så stort intresse från lokalbefolkningen att det är hög tid att boka biljett om man vill få plats.

– Jag utlovar hög igenkänningsfaktor, man kanske får sitta med skämskudde vissa stunder men det görs med kärlek, säger Andreas Boonstra och skrattar.

Vox Humana - budgivning pågår

- Spelas 4 november till 3 december på Moment Teaters lilla scen.

- Manus och regi: Andreas Boonstra, På scen: Josefin Ankarberg, Ludde Hagberg, Maria Selbing, Scenografi: Åsa Cowburn Berglund, Musik: Simon Steensland, Teknik: Joel Dannerup

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Rivningen av pirathamnen kan försenas

Nyheter Soppan kring tjuvankrade båtarna på Söder fortsätter Till i sommar skulle den skandalomsusade olovliga båthamnen vid Årstaviken som gäckat staden vara borta, utlovades det. Men nu visar det sig att rivningen kan försenas.söndag 20/1 20:00