Bygge pågår. Precis vid Hägerstensåsen tunnelbana bygger Familjebostäder 99 hyresrätter. 33 av dem blir kollektivhuslägenheter. Foto: Elina Lundberg

Så gör du för att få plats i Åsens nya kollektiv

Nu byggs ett nytt kollektivhus på Hägerstensåsen. Men hyresrätterna i kollektivet, som byggs av kommunala Familjebostäder, kommer inte släppas till den allmänna bostadskön.

  • Publicerad 11:42, 22 okt 2019

När bygget av 33 nya kollektivhuslägenheter klubbades 2017 var det ett stolt dåvarande bostadsborgarråd som deklarerade att det är "väldigt bra att vi gör det möjligt för fler att bo i kollektiv, det är något som efterfrågas".

Nu är kollektivhusbygget och bygget av 66 vanliga hyreslägenheter i full gång på Hägerstensåsen. Vid byggarbetsplatsen har banderoller satts upp med tjusiga skisser över kvarteret och information om att bostäderna ska förmedlas via Bostadsförmedlingen.

Men det stämmer inte för kollektivhusets räkning. Den som vill bo i kollektivet ska ställa sig i en intern kö hos kollektivhusföreningen som kommer sköta om huset när det står färdigbyggt.

Särskilt ansvar att bo kollektivt

Men trots att Familjebostäder alltså bygger efterfrågade lägenheter precis vid tunnelbanan, är informationen om den separata kön knapphändig, även på bolagets hemsida.

– Vi har precis byggstartat så nu har vi förtydligat och förbättrat informationen på hemsidan. På platsen har vi information från våra största samarbetspartners, Skanska och Bostadsförmedlingen, men för mer information om kollektivhusen finns det på vår hemsida, säger kommunikationschefen Lott Jansson på Familjebostäder som uppdaterar sin webb efter att SöderortDirekt hört av sig.

Lott Jansson betonar också att det är viktigt att information om vad det innebär att bo i ett kollektiv, till exempel att man lagar mat och fattar beslut tillsammans, sprids.

Här bygger staden ett helt nytt kollektivhus

Att livet i ett kollektivhus skiljer sig från att bo i ett vanligt hyreshus är nämligen skälet till att Familjebostäder skippar den allmänna kön och låter föreningen hyra ut bostäderna. Det ska bo hyresgäster i huset som är engagerade i kollektivet.

– Vi tror att det är en av framgångsfaktorerna bakom ett fungerande delvis gemensamt boende, säger Lott Jansson.

Kortare kötid

Just nu behöver man ha köat i 3-4 år för att få hyra en bostad i det nya kollektivet på Åsen, men tiden kan ändras om det finns föreningsmedlemmar som tackar nej till bostäder när det är dags för inflytt år 2021.

I snitt har kötiden de senaste åren för att få en vanlig hyresrätt på Hägerstensåsen via Bostadsförmedlingen legat mellan 10 och 20 år.

Lott Jansson på Familjebostäder tycker inte det är orimligt att det är betydligt kortare kötid till lägenheterna i kollektivhuset.

– Jag har inga uppgifter på väntetiderna för våra kollektivhus. En kortare kötid tror jag kan vara ett uttryck för att många föredrar att bo i en vanlig hyresrätt, säger hon.

Vision. Så här är det tänkt att tre av Familjebostäders fyra nya hus ska se ut. De byggs just nu vid Hägerstensåsens tunnelbana. Foto: Tyréns

Så köar du för att få en plats i kollektivhuset

Den som vill bo i kollektivhuset ska bli medlem i kollektivhusföreningen Kombo.

Det kostar 100 kronor per år.

När du betalat avgiften hamnar du i föreningens kö.

Du måste också gå föreningens studiecirkel och uppfylla Familjebostäders krav som gäller alla deras hyresgäster.

Föreningen har just nu 240 betalande medlemmar i kö.

Läs mer på http://kollektivhuskombo.se/

Visa merVisa mindre