Så gör du för att ficktjuven ska kamma noll

Sommar och semestertider. Då härjar ficktjuvarna i Stockholm. Här är situationerna du ska undvika för att drabbas.

  • Publicerad 17:21, 6 jul 2016

Det är högsommar och Stockholms badplatser, kaféer och gator fylls med turister och lediga semesterfirare.

Det innebär också högsäsong för ficktjuvarna.

Enligt Måns Gauffin, kommunpolis på Norrmalm, är säsongen hittills jämförbar med tidigare år. Det vill säga att människor blir bestulna till höger och vänster i de flesta sammanhang.

Men det finns situationer som är extra riskfyllda om du är rädd om dina värdesaker.

– Det är inga nya fenomen, utan situationerna är ganska klassiska. Det man som ficktjuv letar efter är folkmassor och trånga miljöer, säger Måns Gauffin.

"Annorlunda vanor när vi är lediga"

Kaféer, parker, kollektivtrafik och badplatser är särskilt utsatta platser i Stockholm. Särskilt nu under sommaren. Och oftast går det fort utan att den drabbade märker något förrän det är försent.

– Det flesta lägger sig till med lite annorlunda vanor när vi är lediga. Man rör sig i miljöer man normalfallet inte är i. Exempelvis äter man lunch på en gräsmatta eller vistas på badplatser och då lägger ifrån sig sina saker, säger Måns Gauffin.

Mycket stölder på muséer

Enligt honom handlar det precis som tidigare år i huvudsak om inresta tjuvar som fokuserar på folktäta storstäder.

– Man kan säga så här: de uppehåller sig i storstäder där mycket folk samlas, det finns mycket turistattraktioner, sevärdheter, kaféer och restauranger. I citykärnan har det nu på senare tid även varit mycket på muséer, säger Måns Gauffin.

"Vi griper en hel del ficktjuvar"

Fickstölderna är nu ett högprioriterat ärende för Citypolisen och arbetet sker både förebyggande och operativt ute på stan.

– Vi griper en hel del ficktjuvar och jobbar både med civila poliser som bedriver spaning på  vissa platser, brottsförebyggande med hög synlighet och att jobba civilt med gripanden, säger Måns Gauffin.

Ficktjuvarnas fem vanligaste tricks – och hur du undviker dem

Kart-distraktionen

Det här kan användas i många situationer. På ett kafé kan någon komma fram med en karta och fråga om hjälp. Under tiden stjäls mobilen på bordet. Ett annat scenario är att tjuven går in i en butik, distraherar personalen med en karta och stjäl plånboken ur en obevakad handväska.

Kaféknepet

Tjuven sätter sig bakom en kafégäst som hängt sin handväska över stolsryggen, stjäl plånboken ur handväskan och går.

Pant-tricket

Tjuven kommer fram och ber att få pantflaskan av en person som sitter på gräset i en park och äter sin lunch, när tjuven går därifrån saknas mobilen eller plånboken som legat synlig på gräset.

Morgonrusningen

Tjuven plockar mobil och plånbok ur ryggsäck som brottsoffret bär på ryggen i morgonrusningen.

Kladd-tricket

Att kladda ner sitt offer med senap, balsam eller glass har länge varit ett beprövat trick bland ficktjuvar för att skapa distraktion. Om någon gör det på dig och erbjuder sig att torka bort det. Då är det sannolikt en fickstöld på gång.

Så skyddar du dig

Håll koll på sakerna och var uppmärksam.

Ha inte saker i bakfickan. Förvara dem i framfickan i stället.

Lägg inte mobiltelefonen på bordet när du äter eller fikar. Då riskerar du att utsättas för karttricket.

Lämna inga värdesaker utan uppsikt när du är och badar.