Stark is. ”Långfärdsskridskor åker man inte när man har tid. Det åker man när det finns bra is”, säger Rune Lindqvist. Han hoppas på fler dagar som den här för två år sedan. Foto: Friluftsfrämjandet Huddinge

Så gör du premiären på isen säker

I snart 30 år har långfärdsskridskoentusiasten Rune Lindqvist arbetat för att lära ut hur man undviker olyckor på långfärdsskidskor – men framför allt sprida att intresset för den sport han älskar.

  • Publicerad 09:09, 23 jan 2019

Kaffe och bullar dukas upp i Friluftsfrämjandet i Huddinges föreningslokal. Kursen är fullbokad. Entusiastiska nybörjare ska ta del av sin första lektion i långfärdsåkning innan de ska ge sig ut på isen tillsammans.

– Jag har åkt lite på plogade banor innan, men nu vill jag åka lite mer runt omkring, säger Carina Segerfjord om varför hon anmält sig till kursen.

– Sen älskar jag att vara ute i naturen. På sjön ser du allt från en annan dimension, förklarar hon.

Fler vill åka långfärd

Allmänhetens intresse för långfärdsåkning har gått i vågor, menar kursledaren Rune Lindqvist som har varit aktiv åkare sedan han upptäckte sporten på 1970-talet.

– Intresset har legat lite nere i några år, men de senaste året har det varit jättemycket folk som åker.

Vad det beror på vet han inte.

– Men kanske är folk lite mindre sugna på att flyga till Alperna och åka skidor. Det är ofta en väldigt klimatmedveten grupp här och kanske vill de hellre hitta en aktivitet på hemmaplan, säger han.

Klimatförändringarna har påverkat aktiviteten på fler sätt, menar han. När han började åka var de ute på isarna redan i november, numera sker premiären oftast inte förrän strax före nyår.

Det första Rune Lindqvist nämner när vi möts är vikten av säkerhet.

– Varje år sker olyckor på isarna, men det har bara skett en dödsolycka under organiserad åkning sedan folk började åka i början av 1900-talet.

Skridskopremiären närmar sig på Lida

Under de årliga 30-tal turer han gjort som ledare under de senaste 30 åren har han varit med om ytterst få ”plurr” som inte skett i träningssyfte. Risken att gå igenom isen är under promillen, har han räknat ut. Men det är just för att Friluftsfrämjandet är noga med säkerheten, förklarar han.

– Egentligen är det farligaste med långskridskoåkningen bilfärden dit.

Men det finns några regler att förhålla sig till.

Lyssna på isen. "Utrustning är a och o", menar Rune Lindqvist. Foto: Friluftsfrämjandet Huddinge

Utrustningen är a och o, menar han, men är också noga med att poängtera att långfärdsskridskor inte är någon materialsport. Hans över 30 år gamla ryggsäck plockas fram för att styrka påståendet.

– Varje gång jag är ute möter jag dem som inte har rätt utrustning. Så länge du har grundläggande kunskap om isarna, rätt grejer och sällskap av minst två personer händer det inget farligt.

Får testa att plurra

För att ändå öva på hur man gör om faran är framme arrangerar Friluftsfrämjandet plurrträning. Rune Lindqvist visar själv hur man ska vända sig dit man kom ifrån och sedan kräla sig upp med hjälp av isdubbarna och med armarna nära kroppen samtidigt som man simmar med benen för att ta sig upp ur en vak.

Det är början på december och utanför lokalen har de första isarna smält bort. Men Rune Lindqvist hoppas på en kall och klar vinter.

– Jag gick förbi ett fönster i stan där folk satt på motionscyklar och då kände jag att jag valt rätt. Visst kan det vara bra med spinning, men du missar naturupplevelsen, säger han.

Stärkande. ”Man får träffa trevliga människor, det är bra motion och en trevlig naturupplevelse”, säger långfärdsskridskoledaren Rune Lindqvist. Foto: Frida Wänelöf

Tips: Runes bästa isar

Första åket görs bäst på Visättra bandybana.

Sedan lägger sig isen på Lissma kvarnsjö.

Därefter Öran, Orlången, Drevviken.

”Allra bäst är det när isen lägger sig i skärgården och man kan åka miltals på blanka svarta isar med utsikt över havet och en värmande sol som förgyller den viktiga fikarasten, men det är också det mest farliga. Det är därför man behöver gå en kurs!”, säger Rune Lindqvist.

Visste du att...

... Friluftsfrämjandet i Huddinge har ledare på plats för att hjälpa allmänheten att åka långfärdsskridskor på Visättra bandybana, varje lördag mellan klockan 9.00 och 11.00 under säsongen?

...på www.skridsko.net kan medlemmarna få information om det aktuella isläget i Huddinge?