Annorlunda. Ramadan blir annorlunda i år på grund av coronapandemin. Genrebild. Foto: StockholmDirekt

Så hanterar moskéer ramadan i virustider

Ramadan andas vanligtvis gemenskap. Annat blir det i år, när moskéer får hitta alternativa lösningar på nätet för att kunna ha gemensamma böner.

  • Publicerad 11:22, 28 apr 2020

Det som symboliserar ramadan är gemenskapen.

Fathi Zaghloumi, ordförande i Husby moské. Foto: Privat

Ramadan, fastemånaden inom islam, innebär att man varken äter, dricker röker eller har sex mellan soluppgång och solnedgång. I vanliga fall möts man sedan för en gemensam bön i moskén, varje kväll under en månad.

I år blir det något annat. Imam Ali-moskén i Järfälla är den största shiamoskén i Sverige och all verksamhet ställs in eller genomförs online.

– För medlemmarna är det… Jag vill inte säga konstigt, men annorlunda. Det som symboliserar ramadan är gemenskapen. Att man tillsammans möts när man bryter fastan och äter tillsammans, hjälper varandra och umgås, säger Akil Zahiri som är talesperson för moskén.

Ramadan började den 23 april och pågår fram till den 23 maj. Akil Zahiri berättar att han får många frågor från medlemmarna om hur onlinelösningarna kommer gå till, men också om vad som är rätt under rådande omständigheter.

– Det är frågor om hur kan man göra om man inte kan fasta just nu, på grund av corona. Men de flesta skriftlärda är överens om att den som är sjuk får avbryta fastan.

Digitala föreläsningar

Från mitten av ramadan, i början av maj, kommer moskén att erbjuda föreläsningar online. Men de studiecirklar som planerats har ställts in. Och Eid al-fitr, den högtid som avslutar ramadan och pågår under tre dagar, kommer inte kunna bli av som vanligt.

– Det finns en kort bön som man kan läsa gemensamt, online. Men det är inte mer än så. Själva gudstjänsten, den viktigaste delen, kommer ställas in helt, säger Akil Zahiri.

Även i Husby tog styrelsen tidigt ett beslut att stänga moskén.

– Risken är väldigt stor att det ska spridas i moskén om någon är smittad, när man ber måste man gå ner på marken med panna och näsa, så då finns det risk att viruset sprids väldigt fort, säger Fathi Zaghloumi, ordförande i Husbys moské.

Moskén som är sunnimuslimsk brukar samla folk från hela Stockholm.

– Eftersom spridningen fortsätter att öka och vi inte kan kontrollera vem som besöker oss, så håller vi stängt helt enkelt. Vi säger till våra medlemmar att vara hemma och be med sina familjer istället, säger Fathi.

Ser över lösningar

De flesta har varit väldigt förstående för situationen. Speciellt efter nyheterna om den höga smittspridningen i Järva.

– En del medlemmar har protesterat och motsatte sig innan vi hade pratat ordentligt. Det är klart att det här är väldigt tråkigt och jobbigt för alla för det här har aldrig hänt förut, men hälsan går före allt annat, det säger även islam, säger Fathi Zaghloumi.

Till Eid al-fitr den 23 maj hoppas de att läget har ändrats och att de ska kunna öppna igen. Tillsvidare har de börjat titta på lösningen att göra en kvällsbön över Skype.

– Det skulle vara väldigt skönt för många. För alla kan inte läsa koranen på rätt sätt. Då är det skönt att höra någon som kan. Det skulle ge mycket harmoni och lugn till våra medlemmar, säger Fathi.

Ramadan

✓ Är en helig fastemånad som är en av islams fem pelare.

✓ Mellan soluppgång och solnedgång får den som deltar inte äta, dricka, röka eller ha sex.

✓ Börjar i år den 23 april, och slutar den 23 maj. Ramadan avslutas med högtiden Eid al-fitr.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt