Corona. Utanför mottagningen till Närakuten i Sollentuna finns en skylt med information om coronaviruset, covid-19. Verksamhetschef Carlos Hagel. Foto: Anton Kyhlbäck

Så hanterar närakuten coronaviruset

Närakuten i Sollentuna har förberett för en eventuell spridning av coronaviruset. Samtidigt som de rekommenderar personer som misstänks vara smittade att inte söka sig till sjukmottagningar.

  • Publicerad 17:01, 5 mar 2020

Det viktigaste nu är att sänka spridningsrisken

Isoleringsrum. På Närakuten finns ett isoleringsrum som har en annan ingång än den via mottagningen. Där kan akuta fall av coronasmittade patienter tas emot, berättar Carlos Hagel. Foto: Anton Kyhlbäck

Närakuten i Sollentuna har förberett för att kunna ta emot personer som blivit smittade av corona. Carlos Hagel, verksamhetschef, påpekar dock att man ska stanna hemma om man misstänker att man har blivit smittad.

– Personer som misstänks vara smittade ska inte tas in här. Patienter ska hänvisas rätt från början och slussas vidare till infektionskliniker eller testas hemma av sjukvårdsteam, säger han och tillägger:

– Du ska inte söka dig till mottagningen om du tror att du är smittad, och undvika platser som bussar eller tåg. Men om det inte finns något val, och patienten inte har någonstans att ta vägen. Då är vi förberedda.

Utanför mottagningen finns en skylt med information om coronaviruset och en klocka som är kopplad in till mottagningen på akuten.

– Om någon ringer på klockan, då möter vi personen och håller minst två meters avstånd. Det vi vet nu är att coronaviruset är lite mer smittsamt än vanliga virus, därför vidtar man de här åtgärderna, säger Carlos Hagel.

Isoleringsrum

På akuten finns ett isoleringsrum för fall då patienter måste tas in, som har en annan ingång än mottagningen. Idag används rummet i fall då personer som besöker akuten är smittade av andra virus, exempelvis vattkoppor.

– Vi har den utrustningen som behövs. Isoleringsrummet är till för de fall då du är väldigt dålig och inte har något annat val än att läggas in här, säger Carlos Hagel och tillägger:

– Men det viktigaste nu är att sänka spridningsrisken.

59 bekräftade coronafall i Stockholms län

Kontakta alltid 1177 Vårdguiden

Den som vistats i utsatta områden bör vara uppmärksam på symptom från luftvägarna som hosta, svårt att andas eller feber. Då ska man ringa till 1177 Vårdguiden för att få en bedömning. De områden som är utsatta är:

Hela Kina och Hongkong (utom Macau), norra Italien, Iran, Sydkorea.

Om 1177 Vårdguiden bedömer att du kan ha utsatts för smitta blir du hänvisad till rätt vårdgivare för provtagning.

Källa: Region Stockholm

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50

Så påverkas lokala näringslivet av coronakrisen

Nyheter Många vill stötta verksamheter i sina kvarter Det lokala näringslivet påverkas mycket av den rådande coronakrisen. För många uteblir intäkterna helt, andra lyckas på olika sätt ställa om för att möta nya behov. Samtidigt vill många lokalbor...fredag 3/4 13:32
Stockholm Direkt