Ellen Landberg, museipedagog, visar runt i statarlängan. Foto: Sacharias Källdén

Så här firades julen förr

I Skansens historiska hus firas julen som den gjordes förr i olika delar av landet. Fram till och med i början av januari kan du bland annat se hur julafton skilde sig åt mellan en fattig statarfamilj och välbärgade bönder på en gård i Hälsingland.

  • Publicerad 09:00, 2 dec 2018

Julen har firats på olika sätt under olika tidsepoker i olika delar av landet. Det speglas i Skansens julutställning, och i de historiska husen och gårdarna står julborden uppdukade och granarna klädda. I statarlängan bodde två familjer på 1920-talet och på deras julbord finns lutfisk, mjukt bröd, smör och en bit bogfläsk.

– Det var billigare än skinkan. Det var väldigt viktigt med färsk maten på julen, det åt man inte till vardags, säger Ellen Landberg, museipedagog.

Bogfläsk, som var billigare än skinka, fanns ofta på statarfamiljernas julbord. Foto: Sacharias Källdén

Klasskillnaderna är tydliga men den färska maten i juletid hade statarfamiljerna gemensamt med familjen Lundqvist i Oktorpsgården i Halland på 1870-talet. Julbordet där var dock mer tilltaget. Bröd, kött, skinka, korv, öl och torkat fårkött. Maten som står uppdukad på borden är äkta men det är inte möjligt att smaka på den.

– En brödhög skulle bara ligga där som en symbol för överflöd. Och såhär fint med tända ljus och dekorerat med bibliska motiv var det aldrig någon annan gång på året, säger Anja Magnusson och pekar mot husets väggar.

Väla skola, 1900-tal. Här bodde lärarfamiljen som höll julgransplundring för alla byns barn. Pepparkaksbak pågår i köket 10-14 december. Stängt 25 december. Foto: Sacharias Källdén

Ännu mer överdådigt var julbordet i Delsbogården i Hälsingland. Där dukade de välbärgade bönderna bland annat upp med "storsmör" – en stor cirkelformad smörbit som bara tjänade som underlägg för ljusstaken.

– Ju mer smör man hade, desto mer välbärgad var man, säger Jonas Byström.

Oktorpsgården. Julbord i Halland på 1870-talet. Uppdukat står bröd, kött, skinka, korv, öl och torkat fårkött. På bild pedagogerna Osva Olsen och Anja Magnusson. Foto: Sacharias Källdén

Välling med kanel, ostar och lutfisk med kryddpeppar var några av de andra läckerheter som fanns på julbordet i Delsbogården.

Julutställningen går att se till och med den 6 januari.

Delsbogården är öppen även på julafton. Foto: Sacharias Källdén

Mer jul på Skansen

Skansens julmarknad pågår 1-2, 8-9 och 15-16 december klockan 10-16. Marknaden är en obruten tradition sedan 1903. Där finns över 70 bodar med mat, hantverk och julgodis.

Storsmör, en stor cirkelformad smörbit som bara tjänade som underlägg för ljusstaken, på Delsbogården. Foto: Sacharias Källdén