Grönt. En park ska vara navet i det nya Tibble-området. Foto: Illustration: Henning Larsen

Så här kan Tibble se ut i framtiden

Småskaligt, trivsamt och med ett grönt hjärta. Så lyder visionen för nya Tibble-området - enligt det förslag som vann kommunens arkitekttävling.

  • Publicerad 16:08, 1 feb 2019

Genom ett förslag där Täby får ett tydligt centrum knep arkitektfirman Henning Larsen vinsten i arkitekttävlingen för nya Tibble-Åvatriangeln.

– Vi har tittat på hela Täby för att se hur vi kan binda samman viktiga stråk och få ett tydligt nav och kärna, säger Sofia Lundeholm, som är arkitekt och stadsplanerare på Henning Larsen.

Området ligger strax söder om Täby centrum där Roslagsbanans två linjer förgrenar sig. ​I den kilen ska en ny stadsdel skapas.

– Det är en knepig tomt som ligger just där de två spåren delar på sig. I nästa steg kommer man få titta noggrant på hur man kommer över och under spåren, säger Sofia Lundeholm.

Men om den nya stadsdelen faktiskt kommer se ut som i skissen är inte alls säkert. Ännu har det inte beslutats om ett planprogram ska starta och först när ett sådant är klart kan ett detaljplanearbete börja. Någon spade kan alltså inte sättas i marken förrän tidigast om cirka fyra år.

Redan nu har dock oroliga röster höjts över att de planerade husen är alltför höga och att lägenheterna längst Attundavägen kan komma i skugga.

– Detta är en vision för hur området skulle kunna se ut men det finns många aspekter som vi måste utreda vidare. Nu närmast planerar jag ett möte med närboende där vi presenterar det vinnande förslaget och lyssnar på vilka frågor och farhågor de har, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon, (M).

Plan. Området ligger i kilen mellan de två Roslagsbanespåren. Foto: Illustration: Henning Larsen

Täby FC i final i Globen – för första gången

Nyheter "Det är fantastiskt roligt att motbevisa alla" Täby FC gjorde det omöjliga och slog oslagbara Iksu i sista semifinalmatchen i högsta ligan i innebandy. Nu väntar en tuff finalmatch.tisdag 23/4 17:08

Rasmus från Kårsta har Sveriges tredje snyggaste epa

Nyheter Vann pris på stor fordonsmässa När de snyggaste epa-traktorerna skulle utses på Skandinaviens största bil- och mc-show i helgen kom epan som Kårstabon Rasmus Åkerberg byggt på tredje plats.tisdag 23/4 16:38